Skip to content
Puterea Știrilor Video

În 2-3 ani, bucureștenii nu vor mai avea apă caldă. Ciprian Ciucu: Sunt zone în care efectiv nu mai sunt țevi, apa trece prin calcarul depus de-a lungul anilor

Inquam Photos / George Călin

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Ciprian Ciucu, candidatul PNL-USR-PLUS la Primăria Sectorului 6, a vorbit despre situația dramatică a Companiei Municipale Termoenergetica, sau ”noul RADET”, într-un context marcat de avarii în serie, soldate cu întrerupererea furnizării de apă caldă în București.

Liberalul acuză administrația condusă de Gabriela Firea că nu a depus un proiect pentru cele 180 de milioane de euro puse deoparte pentru termoficarea din București în 2016. „Bucureștiul nu era cu nimeni în competiție pentru acei bani, doar întindeai mâna și îi luai”, spune Ciprian Ciucu.

Candidatul PNL-USR-PLUS la Primăria Sectorului 6 este de părere că, în lipsa unor investiții urgente, în 2-3 ani sistemul de termoficare din București va intra în colaps.

„Vorbesc despre termoficare de 5 ani, non-stop. Problema aici este lipsa investițiilor. Acele țevi nu se repară singure și este nevoie de un plan de investiții pe 8 ani, să sapi Bucureștiul și să înlocuiești țevile. Erau 180 de milioane de euro puși deoparte pentru termoficarea din București în 2016. Bucureștiul nu era cu nimeni în competiție pentru acei bani, doar întindeai mâna și îi luai. Însă, trebuia să întinzi mâna cu un proiect, iar Primăria Capitalei nu a reușit nici până în acest moment să se ducă cu un proiect și să ia acei bani. Vorbim aici despre o incompetență crasă (…).

Dacă oprești apa undeva și te duci și dai cu degetul pe o țeavă îți intră degetul prin țeavă. Sunt zone în care apa trece prin calcarul depus de-a lungul zecilor de ani pentru că efectiv nu mai sunt țevi. Vă dați seama că calcarul este poros, sunt scurgeri în pământ, pierderi foarte mari de apă. Aici este problema: ne costă foarte mult subvenția pentru că toți banii se duc în pământ. În 2-3 ani maxim se colapsează sistemul de termoficare”, a declarat Ciprian Ciucu, la Puterea Știrilor.

În ultimele săptămâni, mii de bucureșteni din Sectoarele 2 și 3 ale Capitalei au rămas fără apă caldă și au postat sute de mesaje de nemulțumire pe rețelele de socializare. Oamenii nu știau de ce este oprită apa caldă, când se remediază problema și de ce strada sau blocul lor nu apare pe lista unde sunt avarii și acuzau că Termoenergetica și Primăria Capitalei manipulează datele.

Cât a investit RADET în conductele de termoficare ale Bucureștiului, înainte de faliment

Regia Autonomă pentru Distribuţia Energiei Termice (RADET) a investit, anul trecut, 6,625 milioane de lei pentru revizii şi reparaţii, echivalentul a jumătate din valoarea totală planificată, potrivit unui raport realizat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE). Între timp, RADET a falimentat, iar obligația de a întreține sistemul revine companiilor municipale Termoenergetica si Energetica SA.

La nivelul întregii ţări, în cursul anului anterior, au fost efectuate lucrări de revizie şi reparaţii în valoare totală de 75,3 milioane de lei, aproximativ 55% din suma planificată, se arată în Raportul privind starea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat pentru anul 2019.

Volumul redus de investiţii şi reparaţii duce la lipsa continuităţii în furnizarea energiei termice şi la nerespectarea parametrilor de calitate a agentului termic furnizat, explică experţii ANRE.

„De exemplu, pierderile de căldură/apă şi numărul avariilor tehnice înregistrează un nivel ridicat în raport cu SACET-uri (Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică, n.r.) ca dimensiune din alte ţări europene. Pierderile substanţiale din reţelele de transport şi distribuţie (a se vedea diferenţa dintre energia termică produsă şi/sau cumpărată 14.080.217 MWh şi energia termică vândută 9.887.516 MWh) atrag după sine preţuri de furnizare mari”, se menţionează în document.

Date despre sistemul de termoficare din București

Termoenergetica (fostul RADET) este distribuitorul de apă caldă și căldură din Capitală și se afla in subordinea Primăriei Capitalei, condusă de Gabriela Firea. ELCEN este producătorul de energie termica de la care Termoenergetica cumpără agentul termic și-l distribuie bucureștenilor. Societatea se află în subordinea Ministerului Energiei.

Compania Termoenergetica a fost înființată în martie 2019 și este condusă de Alexandru Burghiu – fostul administrator RADET. Activitatea RADET a fost preluată de Termoenergetica în decembrie 2019. Curtea de Apel București a decis pe 11 noiembrie 2019 falimentul RADET.

Potrivit ultimelor date făcute publice de municipalitate, la sistemul centralizat de încălzire sunt racordate aproximativ 562.000 de apartamente, reprezentând peste 8.600 de blocuri, în care trăiesc circa 1,21 milioane de oameni, dar și aproximativ 4.900 de instituții, obiective sociale și agenți economici.

Instalaţiile sistemului centralizat de alimentare cu energie termică aflate în exploatarea RADET, se compun din:46 centrale de cvartal şi o centrală termică de zonă;
rețelele termice primare – 987,34 km;
puncte termice și module termice – 1.012 buc.;
rețele termice secundare – 2.964,64 km.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *