Skip to content
Economie Societate

În 2018, băncile străine și-au diminuat expunerea pe România cu 10%. Cu ce sumă finanțează economia autohtonă

Bucuresti Tv

Datoria externă a băncilor – care include liniile de finanţare pe termen scurt şi pe termen lung acordate subsidiarelor locale de către băncile-mamă – s-a diminuat cu 903,6 mil. euro în 2018 faţă de nivelul de la sfârşitul anului 2017, coborând în ultima lună a anului trecut până la aproximativ 9 mld. euro, potrivit datelor BNR.

Astfel, în timp ce datoria externă pe termen lung a băncilor înregistra la sfârşitul anului 2018 o scădere de 1,15 mld. euro, până la 5,2 mld. euro, în cazul datoriei externe pe termen scurt s-a înregistrat o creştere de 243 mil. euro comparativ cu nivelul din decembrie 2017, până la 3,8 mld. euro, arată zf.ro.

În ultimul deceniu, liniile de finanţare pe termen lung s-au diminuat de cinci ori, până la 5,2 mld. euro, în timp ce finanţările pe termen scurt s-au ajustat de la 6 mld. euro în 2009 până la 3,8 mld. euro la sfârşitul anului 2018.

România a scăpat în ultimii ani de peri­co­lul unor retrageri dezordonate ale finanţărilor ban­care, însă tendinţa de reducere a expunerilor este evidentă, iar pro­centul ajustării a devenit consistent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *