Invitată în studioul Puterea Știrilor, deputata Ana Cătăuță, membru în comisia pentru afaceri europene din Parlamentul României, a precizat că „este foarte puțin probabil ca Vladimir Putin să se folosească de arsenalul nuclear pe care îl are”, în ciuda amenințărilor sale publice. Cătăuță este de părere că în schimb „trebuie să fim precauți și trebuie să ne uităm la cele două centrale din Ucraina și să urmărim cu atenție dacă nivelul de radiații crește sau nu”.
„Este foarte puțin probabil ca Vladimir Putin să se folosească de arsenalul nuclear pe care îl are. În primul rând, nu este vorba doar despre decizia lui Vladimir Putin. Nu apasă Vladimir Putin pe un buton. Și chiar dacă el, e clar, în momentul acesta a scăpat de sub control și există un nivel de paranoia pe care nu l-au anticipat mulți, nu e doar decizia la el. În al doilea rând, deși au existat declarații publice, secretarul general al NATO spunea zilele trecute că nu există indicii că se întâmplă ceva în practică. Nu înțeleg de ce Federația Rusă a venit cu un astfel de argument la discuții pentru că este unul periculos.
În momentul în care începi să vorbești de amenințarea nucleară, te apropii de un fir roșu extrem de delicat, dar nu cred că în acest moment există o amenințare nucleară de care să ne temem. Într-adevăr, trebuie să fim precauți și trebuie să ne uităm la cele două centrale din Ucraina și să urmărim cu atenție dacă nivelul de radiații crește sau nu. În acest moment, nu există o posibilitate de amenințare nucleară”, a precizat deputata Ana Cătăuță.
Amintim că Ucraina spunea joi Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) că a pierdut orice contact cu Cernobîl în urma unei întreruperi de curent la instalație.
„Ucraina a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că a pierdut astăzi toate comunicațiile cu Centrala Nucleară din Chornobîl (NPP), a doua zi după ce amplasamentul controlat de Rusia a pierdut toate sursele externe de energie”, a spus AIEA într-un comunicat. Directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a spus că ”situația se înrăutățește” la Cernobîl, în special în ceea ce privește personalul care gestionează instalația și protecția împotriva radiațiilor.
„Repet apelul meu urgent către forțele care controlează efectiv instalația să respecte procedurile interne de protecție împotriva radiațiilor, să faciliteze rotația în siguranță a personalului și să ia alți pași importanți pentru a asigura siguranța.”.
Organismul de supraveghere nucleară al ONU a declarat că, în urma invaziei ruse a Ucrainei, comunicațiile cu Cernobîl și cu o altă centrală nucleară de la Zaporojie s-au degradat, iar situația este îngrijorătoare.