Skip to content
Alegeri locale 2020 Politică

În București se joacă marea carte la alegerile locale. Ce ar însemna o înfrângere a lui Nicușor Dan

Inquam Photos / Octav Ganea

Confruntarea locală de la nivelul municipiului București dintre principalii doi contracandidați – Nicușor Dan și Gabriela Firea – este departe de a fi tranșată. O arată sondajele și o spune deschis chiar unul dintre aspiranții la funcția de edil.

Un sondaj intern al PNL indică faptul că Nicușor Dan este preferat de 31% dintre respondenți în timp ce Gabriela Firea de 29%. Totodată, Dan a declarat că ”toată lumea este optimistă, toată lumea crede că am câștigat deja alegerile și nu este deloc așa. legerile acestea nu sunt câștigate și depind de prezența la vot a fiecăruia dintre ei”.

În București se joacă cea mai mare carte la locale

Alegerile locale din București reprezintă punctul nodal al acestui scrutin. Nu doar că vorbim de Capitala țării, iar ochii celor mai mulți vor fi inevitabil ațintiți aici, dar o înfrângere a lui Dan la București ar reprezenta în sine o înfrângere a ideii de unitate împotriva PSD. Unii comentatori ar spune că este o înfrângere a dreptei politice, însă cum la noi distincțiile ideologice sunt fluide și cum adesea partide cu o titulatură „de dreapta” pun pe agenda publică acțiuni concrete care nu au nici un fel de legătură cu doctrina de dreapta, ne vom rezuma să o numim o înfrângere a conceptului de unitate împotriva PSD. Or lucrul acesta ar putea reseta serios jocul politic la parlamentare. PSD ar putea renaște în acest caz, demonstrând electoratului că până și o coaliție PNL-USR-PLUS nu îi poate învinge. În oglindă, PNL și USR-PLUS ar putea experimenta cea mai mare deziluzie de la acest scrutin. Așadar vorbim fie de o victorie uriașă, fie de o înfrângere zdrobitoare.

Prezența la vot, factorul decisiv

Un factor important care va decide soarta alegerilor din Capitală ține fără îndoială, așa cum pare conștient și Nicușor Dan, de prezența la vot. Prin mesajul său, Nicușor Dan încearcă să atragă atenția nehotărâților. Nu-i va fi însă ușor, de vreme ce carisma nu reprezintă punctul său forte. În lipsa unei prezențe mari la vot, partidele își vor pune în funcțiune propriile mașinării electorale, apelând la toate mijloacele posibile pentru a atrage voturi din propriul bazin electoral. Or aici lucrurile nu sunt clare. Au cei de la USR-PLUS împreună cu PNL un bazin electoral mai mare decât al PSD la nivelul Capitalei? Greu de spus.

Așa cum am spus, Dan încearcă să mobilizeze electoratul nehotărât pe ultima sută de metri, dar are probleme serioase în acest sens. Campania este extrem de plată și ea se adresează, de fapt, celor care sunt deja siguri că se vor duce la vot, adică nucleelor dure. De partea cealaltă, Gabriela Firea are o campanie extrem de vie. Regula principală în campanie este să iți mobilizezi la maximum în primul rând proprii alegători și să aduni voturi în plus de la nehotărâți. Când nu e vorba despre concurența pe propriul culoar, nu îți pui problema să iei alegători de la celălalt. Firea nu are ce lua de la Nicușor Dan și nici Dan de la Firea. Intrarea lui Băsescu în scenă complică însă lucrurile. Băsescu vrea să ia alegători de la Dan și poate chiar de la Firea, dar ținta principală o reprezintă electoratul “de dreapta”. O înfrângere a lui Nicușor Dan la locale ar putea da aripi și PMP –ului care ar putea să le bată ulterior obrazul celor din PNL și să le arate ce au pierdut atunci când i-au exclus din alianță.

Cert este că la doar câteva zile până la scrutin, totul se joacă la localele din București, iar cursa rămâne încă una foarte strânsă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *