Skip to content
Alegeri Politică

În calitate de președinte al Consiliului UE, România are sarcina de a negocia cadrul financiar multianual

Preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, într-un moment care precedă alegerile din Parlamentul European, poate fi o sarcină extrem de dificilă pentru ţara noastră, ținând cont de faptul că, printre sarcinile sale se numără negocierea cadrului financiar multinanual, pregătirea alegerilor şi adoptarea a 210 texte de lege.

„Preşedinţia României se va bucura de întregul sprijin din partea Franţei. Am avut o întrevedere cu domnul preşedinte Iohannis, la Sibiu, pe 9 mai, pentru a creiona orientările pentru preşedinţia României la cârma Europei şi cred că tocmai în aceste momente de îndoială trebuie să strângem relaţiile bilaterale şi să punem mai mult accentul pe ceea ce ne uneşte mai degrabă decât pe ceea ce ne dezbină.   O să avem şi ‘Anotimpul franco-român’ ce va fi inaugurat pe 27 noiembrie 2018, un anotimp pluri-disciplinar, cu activităţi economice, culturale etc. Franţa şi România formează o echipă importantă. Pregătim multe proiecte pe care vi le vom prezenta la momentul oportun”, a declarat ambasadorul Franţei în România, Michele Ramis.

Diplomatul francez a declarat, totodată, că România a înregistrat progrese vizibile de la momentul aderării acesteia la Uniunea Europeană, în 2007, însă încrederea mediului de afaceri este, uneori, dezechilibrată de schimbările legislative bruşte, care afectează climatul de stabilitate a țării, declară ziarul Adevărul.

„Am făcut o analiză a ratei şomajului în România din 2007, de la momentul aderării la Uniunea Europeană, şi aş dori să felicit România pentru progresele înregistrate. Convergenţa aceasta este una de proporţii. Salariul mediu s-a dublat comparativ cu anul 2007, ajungând la 2.500 de lei. PIB-ul reprezintă 63% din media europeană, comparativ cu 37% în 2007.   Investiţiile străine au trecut de la 4 miliarde de euro, în 2007, la 73 de miliarde de euro, anul acesta. Volumul total al schimburilor comerciale cu România reprezintă 138 miliarde de euro, faţă de 90 de miliarde de euro, în 2007. Într-adevăr,   România a profitat din plin de calitatea sa de membru al Uniunii Europene (…) Nevoia de a păstra încrederea pe piaţă este o tematică ce revine constant în discuţiile româno-franceze.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *