Skip to content
Puterea Știrilor Video

În cât timp se virează banii pentru IMM-uri. Dumitru Nancu (FNGCIMM): S-au lămurit toate situațiile, lucrăm cu 22 de bănci

PS News

Prezent la „Puterea Știrilor”, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Dumitru Nancu, a precizat în cât timp se virează banii în cadrul Programul IMM INVEST România, destinat IMM-urilor afectate semnificativ de criza COVID-19.

„Fondul a spus maxim cinci zile. Săptămâna viitoare sigur vom depăși 10000 de dosare și ne vom duce către 20000, pentru că s-au lămurit toate situațiile. Lucrăm cu 22 de bănci. În acest moment suntem la zi, deci ne-a intrat garanția, semnăm contractul, pentru că verificăm foarte rapid”, spune Dumitru Nancu.

În scurt timp de la lansare, programul IMM Invest e în cea de-a treia fază de implementare, care constă în transmiterea în aplicaţie a dosarelor de credit aprobate de bănci, pentru accesarea garanţiei şi a grantului.

Potrivit legii, solicitanţii au de aşteptat maximum 5 zile pentru acest acord al FNGCIMM. În funcție de normele proprii de creditare, fiecare bancă cere IMM-urilor documentaţia de credit, efectuează analiza economico-financiară şi decide dacă proiectul pentru care se solicită finanţarea este viabil din punct de vedere economic, caz în care aprobă creditul şi transmite solicitarea de garantare. Cea de-a treia etapă, actuală, constă în transmiterea în aplicaţia programului IMM Invest a dosarelor de credit aprobate de bănci pentru accesarea garanţiei în nume şi cont stat, precum şi a grantului oferit prin schema de ajutor de stat, care va acoperi costurile cu dobânzile şi comisioanele aferente creditului, până la 31 decembrie 2020.

„Am rezolvat și problema cu semnătura electronică, pentru că au fost câteva probleme, nu toate IMM-urile au avut semnătura electronică”, a declarat la „Puterea Știrilor” directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Dumitru Nancu.

În cele 5 zile, interval maxim de timp după cum ne asigură Dumitru Nancu, direcţia de garanţii din Fondul de Garantare al Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) analizează dosarul clientului IMM, dacă toate cerinţele sunt conforme cu legea de funcţionare a IMM Invest şi apoi retrimite către bancă. După această etapă, clientul este chemat la bancă, semnează contractul de credit şi are acces la bani.

„Se lucrează cu 22 de bănci, care au sucursale. Vă dau un exemplu. În 24 mai, mi-a venit garanție de la o bancă nu-i dau numele, în aceeași zi am aprobat-o, a ajuns la Satu Mare după cinci zile. Am stabilit o regulă: tot ce avem la o bancă, depunem la sediul central, zilnic se preiau documentele. Părerea mea că până la 31 iulie acest program își îndeplinește misiunea. De la 31 iulie trebuie să venim cu complementaritatea la acest program și ați văzut că Guvernul României a anunțat deja un program ambițios și sustenabil de relansare”, a mai spus Dumitru Nancu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *