Skip to content
Politică

În ce condiții poate PMP să scoată USRPLUS de la guvernare după alegerile parlamentare

Inquam Photos / Octav Ganea

PMP și-a asigurat supraviețuirea la alegerile locale și se întărește pentru cele parlamentare când nu va mai avea implicarea directă a lui Traian Băsescu. Diferența foarte mică de timp între cele două zile de vot ar trebui să-i ajute să-și mențină numărul de voturi. 

La votul pentru Consiliile Județene, la alegerile locale, PMP a obținut 5,88%, ceea ce le dă speranțe că ar putea intra în următorul Parlament. Dar pentru ca PMP să poată spera că va avea șanse și la guvernare, situația depinde de PNL și USRPLUS. 

Partidul condus de Ludovic Orban are nevoie de un rezultat cât mai mare, peste 30%, orice rezultat sub acest prag va fi considerat un eșec pentru PNL care guvernează de aproape un an. Dar cum USRPLUS nu pare să aibă șanse să crească exagerat de mult în doar 2 luni, PNL poate spera chiar și la un rezultat de peste 35%, ceea ce în urma redistribuirii îi poate aduce foarte aproape de 40%. La un rezultat aproape de 40%, PNL are libertatea să aleagă cu cine va guverna în următorii 4 ani și nu va mai depinde de nimeni. 

PMP ar fi un partener de guvernare mult mai bun pentru PNL deoarece nu are ambițiile USRPLUS. Partidul lui Traian Băsescu își cunoaște locul pe scena politică și doar încearcă să supraviețuiască într-o perioadă ultra-politizată, când totul e despre PSD sau PNL. Intrarea la guvernare a celor din PMP le va da oportunitatea să se întărească în teritoriu  și ar atrage filiale întregi atât de la ALDE, cât și de la Pro România. 

PNL își poate face guvernul fără USRPLUS doar la un rezultat de circa 40% sau peste acest prag, mai ales dacă USRPLUS se vor menține la circa 10%, cât au avut la alegerile locale, inclusiv cu alianțele din teritoriu. Cu un rezultat sub 15%, USRPLUS va fi irelevant pe scena politică. Dacă PMP și UDMR vor avea împreună 11-12%, atunci Ludovic Orban va scăpa de războiul cu tabăra USRPLUS. În orice caz, dacă USRPLUS rămâne în afara guvernării și după alegeri, vor fi constrânși să voteze în continuare cu PNL, deoarece opoziția alături de PSD nu-i va ajuta deloc în viitor. 

Astfel, PNL trebuie să obțină un rezultat cât mai mare și, în același timp, trebuie să ajute partidele mici să crească, iar USRPLUS să scadă. O guvernare PNL fără USRPLUS va fi mult mai stabilă decât o guvernare PNL-USRPLUS. Așa cum vedem deja la Timișoara, cele trei partide nu sunt capabile să ajungă la un numitor comun. Situația se poate repeta și la București, doar că aici nu au primit mandate și nu au început activitatea, trebuie să mai aștepte o perioadă. Constanța, Iași, Brașov sunt alte orașe în care va exista un conflict direct și continuu. 

Un alt scenariu este acela în care PNL ar obține un rezultat mic și ar avea nevoie atât de USRPLUS, cât și de PMP. Dar în acest scenariu este important ca PNL să rămână subt 35%, iar USRPLUS să nu treacă de 15%. Cele 5-6% procente pe care ar putea să le obțină PMP la alegerile parlamentare ar fi decisive pentru viitoarea guvernare. Dar se ridică întrebarea dacă USRPLUS va accepta PMP la guvernare sau va înclina spre UDMR. Nu au făcut-o în coaliția pentru Nicușor Dan, de ce ar face-o acum? Totodată, o alianță PNL-USRPLUS ar mai însemna și renunțarea la anumiți lideri liberali. Va mai schimba PNL lista doar pentru că așa îi cere USRPLUS, riscând să provoace conflicte în partid? 

Ținând cont de ultimele luni de pe scena politică, PNL începe să se mobilizeze pentru un rezultat cât mai mare, astfel încât să-i ofere libertatea de a refuza șantajul USRPLUS și de a-și alege singur partenerul sau partenerii pentru viitoarea guvernare și majoritate parlamentară.

 

1 comentariu la “În ce condiții poate PMP să scoată USRPLUS de la guvernare după alegerile parlamentare

  1. Analiză realistă,dar în condiția in care PNL și USR-PLUS au libertatea și puterea de decizie,strict în interiorul partidului. Dacă ar fi așa PNL-ul ar prefera să guverneze cu PMP ,mai ales în actuala conjuctură cu Traian Băsescu europarlamentar și cu o influență tot mai redusă la vârful partidului. Dar situația,, din teren ” nu prea ne dă indicii clare că totul e la bunavoință a partidelor angrenate în competiția electorală și că,la fel ca la locale , se va forța chiar și prin fraudare,aducerea USR-PLUS la guvernare. Iar acest lucru este anticipat și de PNL, de acea în campania care urmează ,, nu o să se rupă prea tare ” . De altfel și sondajele publicate dau mai toate un trend ascendent al USR-PLUS,iar cei doi lideri,deși au fost criticați din interiorul partidului că au scos un scor mic la locale,au adus pe listă în locul celor cu oarecare notorietate,personaje ,,disciplinate și aliniate ” care nu pot să aducă intr-un timp așa de scurt un impact asupra votului direct. Asta înseamnă că Barna și Cioloș se bazează pe jocul de sprijin venit dinspre structurile obscure care vor frauda în favoarea lor,ca și la locale. Cu singura obiecțiune că CU SIGURANȚĂ VOR FI MAI ATENȚI SĂ OPREASCĂ CAMERELE DE SUPRAVEGHERE !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *