Skip to content
Politică

În ce condiții pot PMP și Pro România să decidă viitoarea majoritate parlamentară și Guvernul

Facebook

PMP și Pro România sunt două partide care se bat să depășească pragul de 5% la alegerile parlamentare și să fie relevante pentru PNL, respectiv PSD, în formarea unei viitoare majorități în Parlament. Un rezultat slab la parlamentare le va influența tot parcursul în politică și ar putea să dispară în următorii ani.

PMP vine la alegerile parlamentare fără sprijinul direct al lui Traian Băsescu, care e nevoit să privească de pe margine această competiție electorală. Partidul n-a reușit să construiască alți lideri puternici și nici nu are oameni care pot genera mesaje cu impact la nivel național. 

Dar viitorul PMP depinde mai ales de PNL și USRPLUS. Un partid atât de mic nu are puterea de a influența viitoarea majoritate parlamentară, ci doar trebuie să aștepte să vadă ce rezultat vor avea negocierile PNL-USRPLUS. 

Marea șansă pentru PMP va fi în cazul în care PNL și USRPLUS nu vor avea împreună 50% din voturi în Parlament și vor trebui să apeleze la un al treilea partid. Cele 5% din voturi, cât arată sondajele că ar putea obține PMP, vor fi suficiente să decidă majoritatea parlamentară. 

De asemenea, PMP poate avea un rol decisiv dacă PNL va avea șansa să facă majoritatea parlamentară fără USRPLUS. Într-un astfel de scenariu, partidul înființat de Traian Băsescu va avea o poziție mult mai stabilă în Guvern și Parlament și ar putea cere mult mai mult la masa negocierilor. 

Viitorul nu va fi deloc strălucitor dacă PNL și USRPLUS fac singure majoritatea. PMP va intra într-o umbră totală în Parlament și nu-și va putea instala oamenii în funcții importante în stat. Într-o astfel de situație, PMP va risca să devină o pradă ușoară pentru celelalte partide care ar putea încerca să facă recrutări de parlamentari. Atât PNL, cât și PSD ar putea convinge parlamentarii PMP să li se alăture. 

Pentru Pro România viitorul este mult mai incert, deoarece Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu nu au speranțe pentru intrarea la guvernare. Toate calculele politice sunt departe de această situație, mai ales că Mihai Tudose, revenit în PSD chiar la conducerea partidului, pare că mai are de reglat niște conturi cu Victor Ponta. Conflictul dintre cei doi continuă să persiste, dar asta nu-i va împiedica în niciun caz să formeze majoritatea parlamentară dacă vor avea suficiente voturi. 

Viitorul Pro România depinde de PSD. În cazul în care partidul condus de Marcel Ciolacu va obține 35% la parlamentare și Pro România se va apropia de 10%, atunci cele două formațiuni politice se pot gândi la o majoritate în Parlament și la un guvern. Președintele PSD anunța că partidul său ar fi la circa 31%. 

Chiar dacă PSD atacă Pro România, deși în cazul Tudose-Ponta pare mai degrabă o chestiune personală, cele două partide sunt dependente unul de altul. PSD are nevoie de un partid-balama în Parlament, în condițiile în care PNL mizează pe două formațiuni politice. 

Situația se va complica pentru PMP și Pro România dacă USRPLUS va începe să crească foarte mult și se va apropia de primele două partide politice: PSD și PNL. Într-un astfel de scenariu, cu un USRPLUS la peste 20% din voturi, dispare imediat rolul partidelor-balama și scena politică se modifică radical. Dar cum la alegerile parlamentară votează mai puțini români decât la alegerile locale, USRPLUS ar produce o mare lovitură politică dacă s-ar apropia de 20%, în condițiile în care partidul nu e prezent în toate zonele țării.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *