Skip to content
Educație

În ce condiții va începe noul an universitar. Daniel Breaz, rectorul Universității din Alba Iulia: Vom adopta o formulă mixtă

Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul ministru al Culturii, senator și rector al Universităţii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Daniel Breaz, a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre începerea noului an universitar.

Ați primit informații noi cu privire la începerea noului an universitar și a modului în care se va desfășura acesta?

În urma propunerii celor trei scenarii de către Ministerul Educației și Cercetării, în acest moment, după discuțiile avute cu colegii și staff-ul Universității 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, clar, anul universitar va începe și sigur vom adopta o formulă mixtă. Unde se poate desfășura învățământul online vom face acest lucru, unde nu necesită prezența fizică a studentului pentru activități față în față, activități practice, laboratoare, iar acolo unde e necesară și prezența fizică vom lua toate măsurile pentru a avea distanțarea necesară, vom amenaja laboratoare în unele amfiteatre ale universității astfel încât să fie spațiu suficient, eventual vor fi semi-grupe sau dacă lucrările respective necesită un număr mai mic de studenți vom face astfel încât să fie toate aceste reguli respectate în momentul acela. Desigur, vom avea discuții și cu cei de la DSP, pentru ca lucrurile să fie așa cum trebuie.

Studenții care vor învăța de acasă vor fi dezavantajați din punct de vedere al preluării informației?

Nu se pune această problemă și aici vin cu câteva argumente. În semestrul doi al acestui an universitar am desfășurat toate activitățile din universitate în format online, chiar dacă nimeni nu s-a gândit că va trebui să adoptăm această desfășurare a cursurilor, ne-am descurcat foarte bine și am constatat o prezență chiar mai mare a studenților pe platformelor online ale universității.

În urma desfășurării cursurilor și activităților specifice pentru o anumită specializare cu studenții am reușit să finalizăm anul universitar didactic, să încheiem sesiunea de examene, acestea s-au ținut tot în format online și să încheiem tot acest proces educațional, deci nu îmi fac nicio problemă cum că studenții ar putea să piardă vreo informație, dimpotrivă vom avea cursurile în format online, iar fiecare cadru didactic va avea cele mai bune condiții pentru a transmite aceste informații online studenților?

Cum se va proceda în cazul studenților din anul 1?

Nu cred că va fi o problemă pentru studenții din primul an, având în vedere faptul că mulți dintre ei au fost elevi de clasa a 12-a și o parte a activităților din anul prezent din învățământul preuniversitar le-au ținut tot sub forma online, deci nu cred că va fi o problemă pentru acești tineri.

Vom încerca să avem câteva întâlniri față în față inițial, pe semi-grupe, cu un număr cât mai restrâns tocmai pentru a putea să le spunem câteva lucruri vizavi de ceea ce înseamnă învățământul universitar în România, și pentru a le oferi câteva detalii în plus dacă vom considera și dacă condițiile din momentul respectiv legate de acestă pandemie ne vor permite. Dacă nu, fiecare student chiar și din anul 1 va avea creat un cont pe extensia universității noastre, iar întâlnire le vom face direct online.

Tinerii din ziua de astăzi sunt pregătiți și au deprinderea necesară pentru a utiliza device-urile și a se putea conecta la un device astfel încât să participe online la aceste activități. Nu-mi fac probleme din acest punct de vedere.

Ce vor face studenții care nu beneficiază de tehnologie?

Noi chiar după admiterea de vară am reușit ca la o parte dintre studenți care s-au înmatriculat la diferitele specializări să le oferim tablete. După ce se va finaliza și admiterea din toamnă vom discuta și cu studenții și vom vedea cei care au nevoie de o tabletă, de un laptop, de un device astfel încât să se poată conecta la internet și să poată participa la cursurile online și astfel vom lua măsurile ca atare. Universitatea este pregătită și din acest punct de vedere.

Pentru cei care nu au acces la internet acolo unde locuiesc, ceea ce ar putea să fie un impediment pentru unii dintre ei, aveam și posibilitatea de a deschide parțial căminul, să facem anumite cazări, bineînțeles și aici cu o testare prealabilă înainte de intrarea în cămin, astfel încât cei care au nevoie să vină și să locuiască în căminele studențești unde se pot conecta la cursurile din universitatea noastră se poate să facă acest lucru, există această posibilitate și pentru variantele, eu cred puține ale tinerilor care nu au posibilitatea de a se conecta la o rețea mobilă de internet sau prin cablu.

Se vor oferi tablete în toate universitățile țării?

Nu știu. E vorba de autonomia universitară. Noi după admiterea și înmatricularea unei mari părți a studenților din vară, pentru că avem sesiunea de admitere și înmatricularea din toamnă, am oferit unui număr semnificativ de studenți tablete. Am mai văzut anumite poziții alor anumitor colegi rectori care au oferit tablete, au oferit anumite facilități, și acolo unde există posibilitatea sunt universități care pot să ofere aceste lucruri. Noi, la Alba Iulia, avem posibilitatea să oferim aceste lucruri studenților fără nicio problemă. Dar fiecare își gestionează cum știe mai bine lucrurile și am încredere în colegii rectori că vor oferi o educație de cea mai bună calitate, chiar și în acestă situație, studenților.

***

Ministerul Sănătății a publicat, luni, analiza epidemiologică pe județe și localități care arată rata de incidență a infecțiilor cu coronavirus la mia de locuitori, date esențiale pentru începerea noului an școlar.

Analiza situației epidemiologice cuprinde numărul de cazuri noi confirmate în ultimele 14 zile (inclusiv 6 .09.2020) realizată la nivel național de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică.

Analiza epidemiologică pe județe și localități care arată rata de incidență a infecțiilor cu coronavirus la mia de locuitori poate fi consultată integral în documentul atașat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *