Skip to content
Coronavirus

În ce condiții vom putea călători din nou în Europa. Adina Vălean: Rata de infectare să fie sub 1%

Inquam Photos / Octav Ganea

Comisarul european pentru transport, Adina Vălean, a declarat duminică, la Digi24.ro, că există o serie de condiții pentru a se putea călători din nou în Europa, între care rata de infectare să scadă sub 1%, capacitatea de testare să fie satisfăcătoare, iar situația din spitale să fie confortabilă.

Întrebată dacă se va putea călători din nou din iunie, iulie sau august, Vălean a explicat că nu toate țările vor ridica restricțiile în același timp și că depinde de situația din fiecare țară în parte. Vălean a mai spus că vor fi discutate o serie de măsuri de distanțare socială pentru călătoriile cu avionul, cum ar fi eliberarea locului și mijloc, și pentru mijloacele de transport în comun.

”Trebuie să ne obișnuim cu aceste reguli de restricție până se găsește un vaccin. Orice activitate economică are la bază transportul de mărfuri, transportul individual. Regulile vor avea la bază distanțarea socială, purtarea de măști, ecrane de separare, achiziționarea de bilete în mod electronic, pentru o interacțiune cât mai redusă între pasageri și lucrătorii de transport”, a spus Adina Vălean.

Comisarul european a precizat că pentru transportul în comun trebuie făcut un flux separata și păstrată distanța, numărul maxim acceptat în interior. De asemenea, trebuie să crească și frecvența acestor mijloace de transport, trebuie să ai mai multe autobuze la dispoziție.

Vălean a adăugat că depinde de fiecare țară în parte dacă în iunie, iulie sau august se va putea călători.

”Nu vor ridica restricțiile de călătorie în toate țările în același timp. Dacă rata de infecție va fi sub 1%, capacitatea de testare să fie satisfăcătoare, dacă se vor purta măști când se călătorește, dacă situația din spitale este confortabilă, astea sunt criterii clare de ridicare a măsurilor de restricție.

Europa este închisă accesului din exterior, dacă cetățenii europeni vor dori să meargă în altă parte, probabil o vor putea face dacă restricțiile se ridică în țara respectivă. Eu aș recomanda prudență, către o țară terță trebuie să fie cineva foarte curajos și bine informat pentru a nu risca să rămână izolat”, a mai spus comisarul european.

Adina Vălean îi sfătuiește pe clienții care au plătit deja bilete de avion să nu accepte vouchere: ”Nu, nu trebuie să acceptăm neapărat un voucher, decât dacă optăm pentru acest lucru. Companiile sunt obligate să facă această rambursare, dacă nu cetățenii se pot adresa Autorităților pentru Protecția Consumatorilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *