Skip to content
Alegeri Politică

În ce județe poate Viorica Dăncilă să câștige în fața lui Klaus Iohannis. Va fi suficient pentru victorie?

Alegerile prezidențiale din 2019 ne-au arătat în primul tur doar o parte din puterea electorală a celor doi candidați. În turul al doilea, socotelile se refac și bătălia pleacă de la zero. Iar privind în trecut, marele favorit a fost de multe ori dezavantajat. Iliescu a fost marele favorit în 1992 și a câștigat alegerile. Iliescu a fost marele favorit în 1996 și a pierdut. Iliescu a fost marele favorit în 2000 și a câștigat pentru că a existat un vot anti-Vadim. Năstase era favorit în 2004 și a pierdut. Geoană era favorit în 2009 și a pierdut. Ponta era marele favorit în 2014 și a pierdut. 

La primul tur, Klaus Iohannis s-a impus cu 37,79%, urmat de Viorica Dăncilă cu 22,32%. Cea mai mare răsturnare de situație a fost chiar în 2014, când diferența din primul tur era de 10%, însă niciunul nu era președintele în funcție. 

Viorica Dăncilă a cîștigat doar în 10 județe din țară țara, Kelemen Hunor în 2, iar restul au trecut în contul lui Klaus Iohannis. O victorie categorică. 

În timp ce Viorica Dăncilă e sigură de voturile electoratului lui Mircea Diaconu, care oricum n-ar putea vota cu Iohannis, președintele României nu poate fi sigur de voturile electoratului USR-PLUS sau PMP, după ce a fost criticat de toată lumea pentru faptul că evită dezbaterea publică și acceptă întrebări doar de la favoriții săi, într-un cadru după propriile sale reguli. 

Pe lângă județele deja câștigate de Viorica Dăncilă –  Botoșani, Buzău, Ialomița, Giurgiu, Teleorman, Argeș, Olt, Dolj, Gorj și Mehedinți – mai rămân unele în care poate răsturna soarta alegerilor electorale.

Cu o campanie bună în această săptămână, Viorica Dăncilă mai poate reduce diferența dintre ea și Iohannis. Sunt județe în care diferențele între cei doi sunt sub 10%, iar aceste cifre pot fi întoarse foarte ușor, așa cum am văzut în trecut. De data aceasta, nu mai există un vot anti-PSD într-un număr atât de mare, ci se bazează mai mult pe un electorat fidel, care votează cu o anumită regularitate. Partidele noi n-au mobilizat oamenii la vot. Klaus Iohannis riscă să piardă procente în urma refuzului la dezbatere. Viorica Dăncilă încasează în continuare tot felul de critici.

Prin urmare, județele la care trebuie să fim atenți sunt: Brăila, Caraș-Severin, Călărași, Galați, Hunedoara, Neamț, Vâlcea, Vaslui. Sunt județe în care a câștigat Iohannis, însă aici Viorica are prima șansă să întoarcă rezultatul în favoarea ei, ținând cont de diferența mică. Din păcate, sunt prea puține pentru Viorica Dăncilă pentru a întoarce rezultatul din primul tur. Din fericire pentru Klaus Iohannis, PSD nu mai are forța din trecut, partidul a ajuns la sfârșitul unui ciclu și mai trăiește doar din gloria de altădată. 

Nu înseamnă că dacă Iohannis a câștigat atâtea județe din țară, are victoria asigurată în turul doi. Nu trebuie să subestimă puterea PSD și rețea lor de filiale. În 2014, Victor Ponta câștigase 27 de județe, multe cu scor foarte mare în fața lui Iohannis, și tot a pierdut alegerile. Victor Ponta a avut victoria în mână la primul tur. S-a crezut învingător mult prea devreme, a subestimat puterea electoratului și a defilat cu aroganță înainte de turul doi, ceea ce a făcut din Iohannis un favorit al alegerilor. 

Marele avantaj al lui Iohannis vor fi voturile din diaspora, unde probabil va lua aproximativ 95% din voturi. Ce se va întâmpla însă dacă va scădea prezența la vot după o campanie electorală îndoielnică spre jalnică? Electoratul pare ușor anesteziat, după o campanie electorală foarte slabă. 

Putem spune că Viorica Dăncilă va recupera din diferență, dar abia duminică la ora 21 vom vedea dacă va recupera suficient pentru a câștiga alegerile. Pleacă în această cursă fără să aibă ceva de pierdut și în dreptul ei sunt numeroase avantaje. Orice rezultat peste scorul înregistrat deja în primul tur al alegerilor prezidențiale va fi o performanță pentru Viorica Dăncilă. Klaus Iohannis poate obține un rezultat așa cum nu s-a mai văzut de la începutul anilor 90, când Iliescu domina scena politică. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *