În ce să investim banii economisiți. Depozite bancare sau titluri de stat

BNR
Sursa foto: INQUAM / Octav Ganea

Dacă aveți niște bani economisiți, sfatul nostru este să vă gândiți bine și să nu îi țineți în casă, pentru că așa nu se vor înmulți. Însă trebuie să luați în calcul mai multe lucruri. Împrumutam statul sau mergem la bancă?

Haideți să vedem pentru început care sunt previziunile privind inflația pentru că în funcție de aceste date știm cam câți bani ne rămân în mână.

BNR estimează pentru final de 2024 un procent de 4,8%, iar pentru primul trimestru din 2025 3,6%. Sunt doar niște estimări, iar Banca Centrală o să le mai ajusteze în funcție de ce taxe, impozite, majorări de accize și cine știe ce decizii vor mai lua guvernanții.

În principiu anul acesta va fi liniștit pentru că este an electoral și nimeni nu își permite să vină cu măsuri nepopulare, însă plata cel mai probabil va veni în 2025, mai ales că Ministrul Finanțelor a spus asta în declarațiile pe care le-a făcut de-a lungul timpului.

Poate vi se pare mai safe să mergeți cu banii la bancă. Chiar ar trebui să fiți liniștiți. Banii fiecărui deponent la bancă sunt garantați până la 100.000 de Euro. Deci dacă banca dă faliment, un scenariu puțin probabil, atunci statul vă restituie până la ultimul ban, daca aveți în cont câteva mii de lei sau până la 100 de mii de euro.

Și totuși cât câștig dacă merg cu banii la bancă? În acest moment pentru depozitele în lei dobânzile variază între 6 și aproape 7% pentru o perioada de 3 ani. Dacă să zicem că vreți să începeți cu 1000 de lei, după 3 ani în contul dvs veți avea cel mult 1.188 de lei, asta după ce v-au fost oprite sumele pentru impozit și celelalte taxe. Nu uitați că băncile opresc direct acești bani pe care îi virează la stat. E corect dacă vă gândiți că statul v-a impozitat salariul și apoi vă ia un nou impozit și din banii pe care i-ați economisit.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL