Skip to content
" "
Politică

În chestiunea ONG-urilor de utilitate publică pare că ”hoțul strigă: hoțul!” EXCLUSIV

aktual24.ro
" "

Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș a fost considerat apropiat de mediul ONG, ceea ce pare a fi de condamnat în timpurile actuale, în care, de la vârful puterii se comandă „control pe societatea civilă”. Dacă vă închipuiți că am greșit scriind “societatea civilă”, în loc de ONG-urile de utilitate publică, nu e așa. Însuși domnul Dragnea amestecă ura lui față de societatea civilă cu faptul că ”are ceva” cu miliardarul american: „Eu am ceva cu dl. Soros. Acest om și fundațiile și structurile pe care le-a înființat de ani de zile în România cred că, din anii ‘90, a finanțat răul în România, a finanțat acțiuni care niciuna nu a făcut bine în România”, a spus Dragnea pentru puterea.ro.

Deci ideea de control nu vine întâmplător în spațiul public, acum când a fost poluat cu un amalgam de informații, în care organizațiile neguvernamentale – oricare ar fi ele, au fost stigmatizate, demonizate, prin termenul de ”soroșist”. Nu s-a gândit nimeni nici la diferențele dintre ONG-uri și nici la faptul că o finanțare a unor proiecte prin Fundația Soroș, nu înseamnă automat uneltire împotriva statului. Vreți un contraexemplu? Fundația Soroș a finanțat salutar dezvoltarea organizațională a furnizorilor de servicii sociale, care muncesc de ani de zile să ofere servicii gratuite populației cu cel mai mare risc de sărăcie din România.

" "

Să nu se înţeleagă faptul că ar fi de contestat aspectul pozitiv al controlului ONG-urilor care lucrează cu fonduri publice. Controlul trebuie să fie făcut periodic, în condițiile legii, ca un act firesc de verificare a modului în care au fost gestionate fonduri publice sau dacă sunt îndeplinite în continuare condițiile care au dus la acordarea unor facilități. Ceea ce ne-a făcut să sesizăm atitudinea șefului PSD, a fost amenințarea, offul – cum spunem noi românii. Cu mii de oameni în stradă și cu un buget care ridică multe nemulțumiri, Dragnea are ca țintă a furiei într-o dimineaţă, fix ONG-urile. Acestea sunt pentru el, se pare, sursa relelor, mai mult decât ordonanțele eșuate deocamdată, mai mult decât procesele în derulare.

Pentru că e șeful partidului care are povara luptei cu ONG-urile, după ce a fost votat de o cincime dintre români, să-i dăm o mână de ajutor pentru a se ocupa de ONG-urile de utilitate publică.

Aşadar, ONG-urile la control!

Conform legislației în vigoare, beneficiază de acest statut ”de utilitate publică” ONG-ul care desfăşoară activități în interesul general sau al unor colectivităţi, funcţionează de cel puţin trei ani şi a realizat o parte din obiectivele stabilite, făcând dovada unei activităţi neîntrerupte prin acţiuni semnificative. ONG-ul trebuie să prezinte un raport de activitate din care să rezulte desfăşurarea unei activităţi anterioare semnificative, însoţit de situaţiile financiare anuale şi de bugetele de venituri şi cheltuieli pe ultimii 3 ani anteriori datei depunerii cererii privind recunoaşterea statutului de utilitate publică. Recunoaşterea unei asociaţii sau fundaţii că fiind de utilitate publică se face prin hotărâre a Guvernului.

Aceeași obligație a prezentării raportului o are anual și după primirea statutului de utilitate publică, cu publicarea documentului în Monitorul Oficial.

Deși legea prevede acordarea statutului de utilitate publică în urma unei proceduri,”în România există doar 134 de organizații ce au obținut statutul în urma unui proces de evaluare, restul de aproximativ 1.300 de asociaţii şi fundaţii au primit direct statutul de utilitate publică în baza unor legi speciale prin care au fost înființate, fără a li se aplica un filtru de selecție care să includă criterii minimale” a menționat în septembrie 2016, în cadrul unei ședințe de guvern, Violeta Alexandru, fostul ministru pentru Consultare Publică şi Dialog Civic.

Analiza făcută de MCPDC relevă și nereguli sau nerespectarea condiției de depunere a raportului de activitate și de publicare a lui.

Domnul Dragnea știa el ceva despre ONG-urile astea, dar culmea, din sânul generos al propriului partid. I-a să vedem ce ar mai fi putut știi liderul PSD.

17 organizații nu au depus bilanțul pentru 2015 și peste 40 dintre acestea înregistrează debite la bugetul de stat, în suma totală de peste 1,7 milioane de lei, conform raportului MCPDC, iar pe această ”listă neagră” figurează Clubul Diplomatic Bucureşti, legat de numele fruntașului PSD de odinioară – Adrian Năstase. Clubul Diplomatic Bucureşti, a devenit ONG de utilitate publică în 2013, după ce primise deja în 1996, teren în administrare prin Ministerul Afacerilor Externe – susține euractiv.ro. De asemenea pe listă mai e, potrivit News.ro, Fundaţia „Institutul Social Democrat Ovidiu Şincai”, înfiinţată de PSD şi condusă tot de fostul premier Adrian Năstase.

Și ca o culme a nerespectării legii, tot euractiv.ro menționează că ”Asociaţia Magistraţilor din România, transformată în asociaţie de utilitate publică în 2008, a publicat majoritatea rapoartelor în Monitorul Oficial, dar nu a făcut nicio informare către Ministerul Justiţiei” – așa cum e legal.

În iulie 2016, psnews.ro menționa că și Casa Regală a României va deveni personalitate juridică de utilitate publică și autonomă, cu toate avantajele ce decurg din acest statut.

Dintre organizațiile de utilitate publică ce au în folosinţă bunuri publice pe durată lungă, raportul MCDPC menționa: Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din MAI, care are 42 de spații, pe 20 de ani, Asociația Marea Lojă Națională din România, ce are o clădire în București, bvd Expoziției, în valoare de inventar de 2.159.850 lei pentru 49 de ani și Fundația Europeană Titulescu ce are o clădire monument istoric în șoseaua Kiseleff, de asemenea pentru 49 de ani.

Pe lista de ONG de utilitate publică mai sunt și organizații precum: Salvați Copiii, Asociația Nevăzătorilor din România, Fundația Naționala pentru Civilizație Rurală Niște Ţărani, Fundația Pop de Popa pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare, Fundația Crucea Alb-Galbenă, Fundația Consiliul Național Român pentru Refugiați dar și Asociaţia Națională a Evaluatorilor din România, Uniunea Artiștilor Plastici, Asociația Yacht Club sau Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi. Lista integrală este pe site-ul Ministrului Muncii și Justiției Sociale.

Sunt toate aceste ONG-uri de utilitate publică?

Legea spune că da. Raportul MCDPC spune că ”lipsa unor criterii de acordare a statutului ușor de operaționalizat și intervenţia politicului în procedura de acordare a condus la acordarea statutului de utilitate publică cu precădere în ani electorali, anii de vârf fiind 2004 (27 de organizații) și 2008 (36 de organizații), de altfel ani electorali, momente în care au fost acordate și sume importante din fondul de rezervă al Guvernului, fără o metodologie transparentă”.

Conform articolului publicat de euractiv.ro, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCDPC) propunea în septembrie 2016 revizuirea cadrului legal, pentru modificare condițiilor de acordare a statutului de utilitate publică, a criteriilor de acordare dar și de retragere, responsabilitatea monitorizării îndeplinirii condițiilor legale după acordarea statutului de utilitate publică, sancțiuni pentru ne depunerea la timp a rapoartelor cerute de lege și alte aspecte relevante. Și când te gândești că dna Violeta Alexandru provenea exact dintr-un ONG, expresie a… răului văzut de dl Dragnea.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *