Skip to content
Puterea Știrilor Video

„În coaliție, fiecare partid își asumă răspunderea pe portofoliul pe care îl deține”, susține Zamfir (PSD). Ce spune despre OUG pe energie

Inquam Photos / George Călin

„Categoric, iarna aceasta va fi mai grea decât de obicei”, avertizează senatorul PSD Daniel Zamfir. Invitat în studioul Puterea Știrilor, senatorul PSD a explicat cum se iau deciziile în coaliție și de ce s-a ajuns la confruntări și discuții aprinse între social-democrați și liberali pe tema situației din energie.

„Categoric, iarna aceasta va fi mai grea decât de obicei. Lucrurile au evoluat într-un mod nedorit pentru toată lumea. După cum bine vedeți, o ținem din criză în criză. Există un cumul de factori. Colac peste pupăză, după ce abia ne revenisem din pandemie și viața economică începuse să își reia cursul firesc, să producem, acum a apărut și această situație a crizei energetice. Până la urmă, dacă nu ai activitate economică, nici statul nu are cum să își plătească anumite prestații pe care trebuie să le plătească. Criza energetică nu este doar în România, este în Europa și nu numai. Cred că trebuie să facem ceva cu toții. Așteptările oamenilor sunt de la noi, în primul rând, cei care sunt la guvernare, politicienii în general. Eu nu aș vrea să fug de răspundere, dar pe de altă parte trebuie să și spun că noi suntem într-o coaliție de guvernare, iar într-o coaliție de guvernare, partidele își asumă răspunderea pe domeniul pe care îl gestionează. Ministrul de resort, că e Agricultură, că e Energie, Muncă, vine cu viziunea proprie pe care, evident, o prezintă coaliției, iar coaliția decide dacă ceea ce propune ministrul respectiv e ceea ce își dorește coaliția, iar lucrul acela se promovează. Așa este într-o coaliție.

Nu poate să facă PSD tot ce vrea el și ce crede el că e bine sau în programul politic, cum nici PNL nu poate face acest lucru. Noi am avut o serie de discuții, să nu le spunem chiar conflicte, insistențe pe care le-am avut cu anumite teme. Vă aduc aminte că atunci când am intrat la guvernare, am intrat cu o condiție obligatorie: să se acorde acel pachet social pentru că eram în situația imediat după pandemie și, atât oamenii, cât și companiile aveau nevoie de un sprijin. Vă aduceți aminte că ne spunea atunci domnul Cîțu că nu se poate, că nu e liberal, că măsurile nu sunt liberale, că prea mult ajutor de la stat. Viața le așază așa cum trebuie să fie. Țipa domnul Cîțu că nu se poate modifica PNRR, apropo de acel plafon la pensii, că nimic nu se poate. Trebuia să rămânem cu acel PNRR negociat de el și de Ghinea, o mizerie de program în care tu nu acorzi niciun cent pentru agricultură. Suntem singura țară care în acest Program de Reziliență și Redresare nu am acordat niciun leu agriculturii”, a declarat Daniel Zamfir, la Puterea Știrilor.

Referitor la creșterea prețurilor la energie, senatorul social-democrat a precizat că nu este o soluție compensarea acestora, ci plafonarea „așa cum am insistat noi – și public, și în coaliție”. PSD va propune, printr-un amendament la OUG 119/2022, ca plafonarea preţurilor la energie să se raporteze la consumul curent şi nu la cel din anul 2021.

„În coaliție, fiecare partid își asumă răspunderea pe portofoliul pe care îl deține. A venit domnul Virgil Popescu cu această compensare. Vă rog să vă aduceți aminte cât am insistat noi – și public, și în coaliție, că nu aceasta este soluția, ci plafonarea prețurilor. Am insistat foarte mult să facem această reglementare a prețurilor pe tot lanțul, de la producător, furnizor ș.a.m.d, consumatorul final să știe că plătește acest preț. Vă rog să vă aduceți aminte că, înainte să preia guvernarea PNL în 2019, au insistat să se facă acea liberalizare. La acel moment, exista o lege, și Uniunea Europeană era perfect de acord, ca în România să se plafoneze prețurile la energie și gaze timp de 3 ani de zile. Deci 2019, 2020 și 2021 am fi avut prețul plafonat. Plafonarea rămâne o soluție. Uitați-vă că Uniunea Europeană tocmai asta a făcut prin măsurile pe care le-a luat săptămâna trecută. Este o soluție provizorie. Sigur că plafonarea nu poate funcționa când discutăm de o piață liberă, concurențială, dar aici nu mai vorbim de o piață liberă. Ce să vedeți, și-au dat seama și la Uniunea Europeană, târziu, că e o piață manipulată, speculativă și că unii câștigă foarte mulți bani pentru că prețul de cost al producerii energiei electrice n-a crescut, în schimb cum să crești prețul de vânzare în așa hal? Doar pentru că există niște speculații pe această piață? Niște chestiuni artificiale care nu fac decât să umfle prețul la energie electrică”, a mai precizat Daniel Zamfir, la Puterea Știrilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *