Skip to content
Politică

În culisele SRI. Descoperă cum se transmit informările către instituțiile cheie / EXCLUSIV

" "

Serviciul Român de Informații (SRI) ține pasul cu evoluția tehnologiei și a încercat să se adapteze noilor provocări. Experții din cadrul SRI au lucrat la un program care permite transmiterea informările prin poșta electronică. România devine una dintre puținele țări care are un astfel de soft, lăsând în urmă clasica hârtie în plic.

În ultimii doi ani, SRI a introdus poșta electronică pentru a transmite sesizările și informăriile către beneficiarii legali de la nivel central și de la nivel local. Această decizie aduce două mari avantaje. În primul rând, contribuie la securizarea activității de informare. În al doilea rând, oferă o viteză mai mare de transmitere a informațiilor. Totodată, prin acest avantaj electronic, beneficiarul legal are acces permanent la sesizări, atât cât îi permite mandatul.

" "
" "

Pe lângă faptul că este informat, beneficiarul legal poate oferi feedback la documentul primit. Are posibilitatea să solicite mai multe informații sau să ceară o anchetă. SRI poate să vadă când a fost citit documentul securizat de către beneficiarul legal, iar în cazul în care nu se întâmplă asta, un ofițer de informații îl va contacta telefonic pe beneficiar și îi va comunica informarea. Apelul se face printr-un telefon securizat de STS.

Potrivit legii în vigoare, beneficiarii nu sunt obligați să citească informările și nici să reacționeze la ele. În anul 2015, au fost trimise 6.368 de informări către beneficiarii legali de la nivel central, iar la nivel local s-au transmis 2.655 de informări către Prefect și 800 către președinții de Consiliu Județean.

Înainte să aibă acces la secretele de stat, beneficiarul legal primește un ghid în momentul în care se instalează la conducerea instituției. Prin această măsură, SRI se asigură că beneficiarul înțelege limitele legii și este conștient de riscurile cu care se poate confrunta pe durata celor patru ani de mandat.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *