În curând, la PSNews – Sănătate, tuturor!, cu Mihaela Tatu

Vineri, 16 februarie, de la ora 18.00, Mihaela Tatu revine cu un nou sezon al emisiunii Sănătate, tuturor!

Conceptul întâlnirilor la final de săptămână pornește de la ideea că depinde de noi să vedem sănătatea ca pe ceva la care ar trebui să ne gândim tot timpul, nu doar atunci când ne doare ceva.

Vom afla de la fiecare invitat ce obiceiuri, ce alegeri ne pot face viața mai bună și mai frumoasă: hrana bună, relațiile oneste, un somn odihnitor sau un aer mai curat – toate acestea ne ajută să fim mai sănătoși.

Despre relații oneste, cu noi înșine și cu ceilalți, ne-a vorbit și Raluca Anton, psihoterapeut și terapeut relațional, într-una dintre edițiile trecute.

„Este un exercițiu esențial, acela de a-l asculta cu adevărat pe celălalt, afirmă psihologul. Să pot să stau și să mă întreb: oare pot să înțeleg cu adevărat ce ți se întâmplă? Oare pot cu adevărat să stau să ascult până la capăt ceea ce îmi spui? Sau măcar să ascult până unde simt că pot și să te întrerup în anumite momente, doar ca să te întreb dacă am înțeles ceea ce mi-ai spus. Este atât de important să creezi de fapt acel spațiu de siguranță în care nu e doar despre momentul de acum, ci și despre ceva din trecut, în care suntem implicați amândoi.”

Raluca Anton subliniază asemănarea unui asemenea moment esențial cu contextul care este creat de psiholog, în cadrul terapiei:

„Ascultându-l pe celălalt, creezi de fapt un context, un spațiu relațional în care vom veni și voi ști că pot să împărtășesc și că ceea ce împărtășesc va fi ascultat și va fi auzit și că mie îmi pasă de ceea ce spui. Noi spunem de multe ori: tu nu faci asta niciodată sau întotdeauna faci la fel, și apelăm la aceste generalizări pe care de multe ori le facem din suferință”, subliniază psihoterapeutul.

În continuare, spune invitata Mihaelei Tatu, contextul terapeutic este întâi de toate, o relație. Este o relație cu cineva care nu judecă și nu analizează din perspectiva asta a a vinovăției și a greșelilor pe care poate le-ai făcut, sau ce ai decis în anumite momente. Și simplul fapt că noi construim acest spațiu relațional de ascultare, de conținere a acelor emoții, este o modalitate de vindecare de fapt a experiențelor trecute, a rănilor din familie.

„Nimeni nu se ceartă din bucurie, subliniază Raluca Anton. Discuțiile grele pe care le avem vin din suferință și asta nu arată decât că nu știm cum să stăm, să ne comportăm în contextul acela care doare.”

Urmărește ediția integrală aici.

Emisiunea Sănătate, tuturor!, cu Mihaela Tatu,  este prezentată de Team Dental Clinic Timișoara.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL