Skip to content
Puterea Știrilor Video

În fiecare zi le arătăm românilor ce au votat, spune Codrin Ștefănescu (APP): Cât erau pâinea, uleiul, benzina în perioada Dragnea și cât sunt acum?

Inquam Photos/Octav Ganea

Nu e vorba de promisiuni aici, e vorba de minciuni, spune Codrin Ștefănescu, secretar general al Alianței Pentru Patrie (APP), referindu-se la guvernările post-Dragnea. Invitat în studioul Puterea Știrilor, Codrin Ștefănescu susține că, spre deosebire de guvernările PNL-USR și PSD-PNL-UDMR, care doar au promis, fosta echipă a lui Liviu Dragnea a și făcut ce a promis cât timp a condus Executivul.

”Nu e vorba de promisiuni aici, e vorba de minciuni. Dragnea, cu mine și cu toți ceilalți care sunt în Alianța Pentru Patrie – când am spus că facem ceva, noi am mai făcut o dată. Când spuneam că vom reactiva programul de irigații, noi am mai făcut-o o dată. Când am spus că vom activa toate legile vizavi de microîntreprinderi, începând de la 1% impozit, noi am mai făcut-o o dată. Ei au promis ceva, lumea a votat și iată că ne merge din ce în ce mai greu. Noi în fiecare zi publicăm pe pagina oficială câte un grafic, de exemplu: în perioada Dragnea cât era pâinea și cât e acum, cât era uleiul și cât este acum, cât era benzina și cât este acum. Nu avem niciun grafic care să se ducă în jos. Totul e în sus, de la 3-4 până la 11 ori mai mult. În fiecare zi le arătăm românilor ce au votat”, spune Codrin Ștefănescu.

”Au trecut 2 ani de când Rareș Bogdan a zis că elimină pensiile speciale în 30 de zile”

În privința pensiilor speciale, secretarul general al Alianței Pentru Patrie (APP) subliniază că niciun ministru din ultimele guverne nu a reușit să explice care e diferența dintre pensiile speciale și pensiile de serviciu ale militarilor.

„Guvernul nu reușește de doi ani de zile, că a fost PNL-USR, PNL-PSD-UDMR, să le explice oamenilor care sunt pensiile speciale. Sunt miniștri în Guvern care confundă pensiile militarilor cu pensiile speciale. Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale. Pensia unui militar trecut în rezervă este pensie atributivă, după ce a muncit el 30-40 de ani în cadrul Armatei Române (…).

Pensiile speciale sunt de mai multe categorii. Situația aceasta cu pensiile parlamentarilor se discută la Curtea Constituțională. Parlamentul trebuie să țină cont că dacă îți asumi politic un astfel de lucru trebuie să ieși public și să le explici românilor ce înseamnă acest lucru (…) Au trecut 2 ani de când a zis Rareș Bogdan că schimbă legea pensiilor speciale în 30 de zile. Au trecut 2 ani de la cele 30 de zile”, completează Codrin Ștefănescu.

Parlamentarii rămân cu pensii speciale

Curtea Constituțională a decis că Legea prin care pensiile speciale ale parlamentarilor erau anulate încalcă Constituția și a declarat-o neconstituțională în ansamblul ei. Parlamentarii s-au grăbit, au votat-o într-o singură zi, constată CRR. Curtea a decis că modalitatea în care a fost aprobată legea încalcă art.76 alin.(3) din Constituție.

„La cererea Guvernului sau din proprie iniţiativă, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedură de urgenţă, stabilită potrivit regulamentului fiecărei Camere.” – Art.76 alin.(3), Constituția României.

Magistrații spun că „este o exigență constituțională ca scurtarea termenelor procedurale și accelerarea parcursului legislativ să se realizeze numai în cadrul procedurii de urgență [art.76 alin.(3)], și nu a celei generale [art.75]”.

Curtea spune că legea a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, „cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său”.

Mai mult, „respectarea art.75 și art.76 alin.(3) din Constituție constituie fundamentul dezbaterilor democratice din Parlament și, prin substratul lor de valoare, presupun un schimb de idei între cei ce exercită suveranitatea națională. Evitarea sau limitarea dezbaterilor parlamentare prin scurtarea nejustificată a termenelor, fără a respecta prevederile constituționale obiective și exprese în acest sens, denotă o atingere adusă însăși unei valori fundamentale a statului, și anume a caracterului său democratic.”

Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale a fost promulgată de președintele în februarie 2021.

„De la data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata indemnizațiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea 96/2006 privind Statutul senatorilor și al deputaților, republicată în Monitorul Oficial al României”, se arată în actul normativ.

Peste 70 se foști deputați și senatori au atacat la instanțele din țară anularea pensiilor speciale și au ridicat excepții de neconstituționalitate. Tribunalul Arad, Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Sălaj, Suceava, Timiş şi Curtea de Apel Timişoara au trimis dosarele spre competenta soluționare judecătorilor constituționaliști.

Pe 17 februarie 2021, plenul Parlamentului adopta cu 357 de voturi „pentru” și 30 de abțineri abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor. La momentul adoptării acesteia, peste 800 de foști senatori și deputați beneficiau de indemnizație pentru limită de vârstă.

Printre cei care au contestat constituționalitatea actului normativ se numără foștii premieri Adrian Năstase și Petre Roman, fostul ministru al agriculturii, Petre Daea, sau fost deținător al portofoliului Externelor, Teodor Stolojan.

1 comentariu la “În fiecare zi le arătăm românilor ce au votat, spune Codrin Ștefănescu (APP): Cât erau pâinea, uleiul, benzina în perioada Dragnea și cât sunt acum?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *