Skip to content
" "
Politică

În foame de bani, guvernul stoarce dividende și de la companiile de stat aflate pe pierdere

news.ro
" "

Strategia Guvernului PSD-ALDE, încă din 2017, este de a lua din companiile deținute sau la care are participație majoritară cât mai mulți bani posibil. Banii, reprezentând dividende și vărsăminte din profitul pe anul trecut, dar și dividende speciale din rezervele companiilor, sunt necesari Guvernului pentru a acoperi deficitul bugetar, în contextul în care cheltuielile au urcat anul acesta mai rapid decât veniturile.

Atât de mare este nevoia de bani a Guvernului, încât statul a impus să primească dividende și de la companiile care anul trecut au înregistrat pierdere.

" "

Guvernul ia în acest an o sumă record de la companiile pe care le controlează, mai mare decât cea de anul trecut, când a obținut 5,93 miliarde de lei.

Suma de anul acesta se va situa cel mai probabil peste 7 miliarde de lei, și o va depăși, astfel, de cel puțin trei ori cea luată în 2016, potrivit datelor Profit.ro.

Statul golește de bani companiile pe care le controlează fără să se preocupe de modul în care lipsa investițiilor afectează capacitatea acestora de a rămâne competitive pe piața internă sau în regiune. În timp ce companii de stat din alte țări se extind prin achiziții, inclusiv în România, pentru companiile deținute de statul român singurul obiectiv este să dea acum cât mai mulți bani pentru acoperirea deficitului bugetar, generat nu de investiții, care ar face economia țării mai puternică, ci de majorări nejustificate de salarii ale angajaților statului.

Guvernul PSD-ALDE a introdus în legislație anul trecut prevederea ca statul să poată lua din companiile pe care le controlează și banii din rezerve. Anterior această posibilitate exista doar pentru societățile private, unde există de obicei strategii de dezvoltare pe termen mai lung și nu doar abordarea de a cheltui toți banii posibili și chiar și pe cei inventați înainte de încheierea mandatului.

Statul a luat, până în septembrie, cea mai mare parte din dividendele aferente profitului din 2017, suma de 5 miliarde de lei.

Astfel, guvernul a obligat și în acest an companiile cu capital integral sau majoritar de stat și regiile autonome să cedeze bugetului minium 90% din profitul net realizat al anului 2017, sub formă de dividende/vărsăminte, după modelul aplicat anul trecut și care a generat proteste din partea unor companii, acestea acuzând că politica respectivă le afectează investițiile.

Cea mai recentă rectificare bugetară, din luna noiembrie, prevede o sumă de 1,91 milarde de lei din dividende în plus față de ceea ce statul anticipa anterior că va putea obține. Precedenta rectificare bugetară a fost în luna iulie, astfel că suma de 1,91 miliarde de lei se va adăuga, cel mai probabil în totalitate, la cea de 5,42 miliarde de lei încasată deja de stat până în septembrie.

Reestimarea veniturilor din dividende/vărsăminte cuvenite bugetului de stat cu +1,91 miliarde lei, ca urmare a centralizării sumelor repartizate de către operatorii economici cu capital integral sau majoritar de stat din profitul exercițiului financiar al anului 2017 conform Ordonanței Guvernului nr.64/2001 privind repartizarea profitului la societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome, din distribuirea/redistribuirea sumelor înregistrate la și conform prevederilor Ordonanței Guvernului nr.29/2017 pentru înființarea Centrului Național de Management al Apei Grele (trimiterea corectă ar fi către OUG 29/2017, nu OG 29/2017, n.r.)”, potrivit notei de fundamentare pentru rectifcarea bugetară adoptată în noiembrie de Guvern.

Dacă la companiile unde este acționar minoritar, statul nu poate impune „stoarcerea” de bani a societăților, la cele pe care le controlează integral sau la care are majoritate, poate cere dividende suplimentare din rezerve.
Abordarea aceasta este vizibilă la companiile din energie listate la bursă, la care statul are pachetul majoritar. Astfel, Guvernul a cerut recent companiilor dividende suplimentare.

În contul participațiilor deținute, statul ar urma să primească: Romgaz (listată)- 501 milioane, Transgaz (listată) – circa 8 milioane, Nuclearelectrica (listată) – 196,34 milioane lei, Hidroelectrica (nelistată) – 440 milioane lei, Transelectrica (listată) – 39,15 milioane lei.

Transelectrica dă anul acesta doar dividende suplimentare, întrucât a terminat anul 2017 pe pierdere.

La companii precum Electrica sau OMV Petrom, unde statul este acționar minoritar, nu poate obține dividende suplimentare decât dacă are sprijinul altor acționari sau al acționarului majoritar.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *