Skip to content
Politică

În iureșul remanierii, PSD așterne tăcerea asupra a două subiecte cruciale EXCLUSIV

fifor.ro

Redacția PSnews.ro vă prezintă mai jos cum, în tot iureșul zilelor din urmă, legată de o eventuală remaniere guvernamentală, Partidul Social Democrat (PSD) așterne tăcerea asupra a două subiecte cruciale.

Este vorba atât despre Legea răspunderii magistraților, cât și despre Legea privind modificarea codurilor penale – cu accent pe clarificarea situației abuzului în serviciu, după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a hotărât că Parlamentul trebuie să stabilească un prag pentru această infracțiune.

În legătură cu al doilea subiect, lucrurile sunt aparent destul de clare: premierul Sorin Grindeanu a declarat săptămâna trecută că pragul pentru abuzul în serviciu va fi stabilit de către Parlament, prin lege (după ce CCR va publica motivarea deciziei sus-menționate), iar nu de Guvern, prin ordonanță de urgență, potrivit Digi24.ro. Logica este transparentă: Executivul s-a fript în ianuarie-februarie cu ciorba OUG 13, așa că acum suflă și în iaurt.

Program de guvernare cu multă ceață

Totuși, în ceea ce privește răspunderea magistraților, PSD nu a spus nimic concret de la instalarea cabinetului Grindeanu până în prezent. Ideea generală a necesității unui astfel de act normativ a continuat să fie vehiculată de către purtătorii de mesaj social-democrați, dar un termen exact pentru depunerea în Parlament a unui proiect legislativ nu a venit de nicăieri.

Această debandadă este cu atât mai surprinzătoare, cu cât pe 15 decembrie 2016 (așadar, la nu mai puțin de 4 zile după ce PSD câștigase alegerile parlamentare), liderul social-democrat Liviu Dragnea a anunțat o serie de termene pe care partidul le va respecta în ceea ce privește promovarea unor acte normative (de la 1 ianuarie până la 1 septembrie 2017), conform Click.ro. Printre actele normative menționate de Dragnea, se numărau cele vizând eliminarea a 102 taxe nefiscale, scutirea de impozit a pensiilor sub 2.000 de lei, prevenția fiscală, Start Up Nation, Înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), Legea salarizării unitare etc. etc.

În acest context, redacția PSnews.ro a căutat în programul de guvernare al PSD (disponibil inclusiv pe site-ul Executivului) vreo mențiune legată de răspunderea magistraților sau de clarificarea situației abuzului în serviciu. Astfel de mențiuni există, dar orizontul temporal a fost lăsat să zacă în spatele unei formule vagi: „de îndată”.

Spicuim citate din programul de guvernare (p.91):

„Justiția se înfăptuiește în numele legii, iar Consiliul Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenței justiției, este chemat să asigure condițiile de imparțialitate și responsabilitate ale acestui serviciu public esențial pentru democrația din România.

[…]

Vom aplica de îndată deciziile CCR, care nu au fost preluate în legislația românească și totodată vom iniția dezbateri privind adoptarea de către Parlament a Legii răspunderii magistraților, a modificării Legii răspunderii ministeriale, precum și a răspunderii celor din administrația publică”.

Nimic despre răspunderea magistraților…

…și nici despre modificarea Codului Penal și a celui de Procedură Penală, pentru punerea lor în acord cu deciziile CCR care desființaseră peste 100 de articole ale celor două coduri, trecute în 2009 prin asumarea răspunderii guvernului Emil Boc.

Între timp, în prima jumătate a lunii februarie, Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a luat caimacul capitalului politic, prin aceea că a făcut un pas major pentru reglementarea prin lege a răspunderii judecătorilor și procurorilor, lăsându-i în planul al doilea atât pe juriștii roșii, cât și pe alt personaj vocal în legătură cu acest subiect – l-am numit pe șeful ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

DETALII AICI: UDMR, primul pas spre răspunderea magistraților. Tăriceanu și PSD, în afara jocului EXCLUSIV

Tudorel Toader, eternul frânar

Cheia acestei tăceri pare să fie ministrul Justiției, Tudorel Toader. Cel puțin asta a declarat marți pentru PSnews.ro Eugen Nicolicea, președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților.

Înainte să vă prezentăm declarația lui Nicolicea, trebuie să vă spunem că ministrul Toader este privit cu multă răceală în rândurile PSD, încă de la decizia de a propune menținerea în funcții a procurorilor Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi, în ciuda deciziei CCR potrivit căreia PICCJ, respectiv DNA își depășiseră atribuțiile, anchetând guvernul Grindeanu pe OUG 13.

Iată că acum Toader a intrat din nou în colții social-democraților, din cauza faptului că nu a oferit un termen precis pentru rezolvarea celor două probleme stringente din justiția românească. Astfel, dacă pe 6 iunie, guvernantul estima că modificarea legilor justiției (deci inclusiv a codurilor) va fi făcută până la sfârșitul acestei luni (potrivit Mediafax), același demnitar (citat de Revista 22) a spus că Legea răspunderii magistraților va fi gata „până în luna iunie”.

Revenind la Eugen Nicolicea, trebuie să spunem că deputatul PSD a precizat marți pentru PSnews.ro că atât modificarea codurilor, cât și răspunderea magistraților sunt de responsabilitatea Ministerului Justiției, instituție care este așteptată să înainteze Parlamentului o serie de propuneri legislative privind cele două probleme de la care am pornit în materialul de față.

„Având în vedere că aceste proiecte vin dinspre Guvern, întrebați-l pe domnul Toader! Așa s-a stabilit, că acestea sunt inițiative ale Guvernului. Probabil că vor fi proiecte de legi”, a afirmat Nicolicea.

La insistențele noastre legate de ce vor face parlamentarii PSD în ipoteza în care Guvernul va continua să amâne rezolvarea celor două probleme, Eugen Nicolicea a replicat: „Rămâne să vedem; totuși, pentru coduri, după cum știți, trebuie să fie o dezbatere întâi în Guvern, apoi se adoptă niște teze, se fac propunerile și la final ajung în Parlament. Această procedură se face obligatoriu de către Guvern. Parlamentarii pot să facă mici modificări (1-2 articole, acolo), dar o modificare de substanță se face pe procedura pe care v-am spus-o”.

„Cu privire la răspunderea magistraților, această problemă ține de legile 303, 304, 317 (din 2004 – n.r.) și aici CSM-ul este cel care emite avize. La cealaltă nu emite aviz, dar poate emite puncte de vedere”, a încheiat Nicolicea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *