Skip to content
Internațional

În lipsa muncitorilor din Europa de Est, britanicii cer ajutorul angajaților concediați, pentru culesul căpșunelor

twitter

Recoltele de fructe s-ar putea să rămână neculese pe plantaţiile scoţiene, întrucât coronavirusul şi Brexitul ar urma să ducă la un deficit cronic de forţă de muncă. Căpşunele şi zmeura de aici sunt în general considerate printre cele mai bune din lume, iar industria fructelor moi generează aproximativ 120 de milioane de lire sterline în fiecare an, scrie The Times.

Însă, grosul lucrătorilor veniţi la cules de recoltă s-au întors în Europa de Est din cauza Brexit, iar Polonia, România şi Bulgaria şi-au închis graniţele acum, din cauza Covid-19.

Sindicatul naţional al fermierilor (NFU) din Scoţia a emis un apel la localnicii care şi-au pierdut locul de muncă din sectorul hotelurilor şi restaurantelor în urma epidemiei care a dus la închiderea unor localuri, să completeze lipsa de personal.

Andrew McCornick, preşedintele sindicatului, a spus: „Acestea sunt vremuri fără precedent şi vederea rafturilor goale din unele magazine, mari şi mici deopotrivă, ilustrează în mod clar incertitudinea şi îngrijorările cu care se confruntă mulţi oameni din societatea noastră. Se prefigurează probleme uriaşe în sfera muncii, în special pentru cultivatorii de fructe moi şi legume, fiind luate în considerare noi modalităţi de căutare a unor lucrători. Cei care şi-au pierdut slujbele sau sunt în concediu fără plată în sectorul hotelier sunt avuţi în vedere pentru a permite realizarea muncilor de cultivare şi culegere”.

Într-o informare pentru membrii sindicatului, un purtător de cuvânt al uniunii a spus: „Există preocupări în creştere în sectorul horticulturii referitor la capacitatea cetăţenilor din UE de a călători în Scoţia pentru a îndeplini munca sezonieră de la ferme, scrie g4media.ro.

În condiţiile în care multe ţări din UE sunt închise, inclusiv Polonia, România şi Bulgaria, s-ar putea ca acelor muncitori care încă ar mai fi dispuşi să vină în Regatul Unit, să le fie imposibil să călătorească. Industria analizează modalităţi de a crea un serviciu corespunzător prin care persoanele care rămân fără slujbă să-i poată contacta pe cultivatorii care sunt în căutare de forţă de muncă”.

Asociaţia British Summer Fruits, care îi reprezintă pe cultivatori, a spus că se va face tot posibilul pentru asigurarea unei forţe de muncă alternative.

Nick Marston, preşedintele organizaţiei industriale, a spus: „Suntem acum foarte preocupaţi de asigurarea unor muncitori suficienţi pentru a ajuta la culesul recoltelor noastre vitale şi a pune la dispoziţia publicului fructe proaspete. Industria fructelor de pădure va lansa o campanie de recrutare la scară mare pentru a încuraja persoanele care se află în Regatul Unit şi sunt în căutarea unui loc de muncă, din cauza impactului coronavirusului, să vină şi să lucreze în fermele noastre.”

James Porter, cultivator de fructe din Angus, este printre cei în căutare de personal, deşi: „Vor fi probleme, deoarece localnicii nu au experienţă şi probabil ne vom confrunta cu o notă de plată mare deoarece ei nu sunt obişnuiţi să facă acest gen de muncă”.

Agenţia de angajare de forţă de muncă Hops Labour Sollutions ajută la recrutarea de personal pentru munca de culegător de fructe. Sarah Boparan, directorul operativ, spune: „Într-o perioadă în care călătoriile internaţionale sunt restricţionate şi oamenii cumpără masiv, pe fondul panicii, este crucial ca fermele să poată livra suficiente produse supermarketurilor şi magazinelor. Pe măsură ce se apropie sezonul de vârf pentru culesul de fructe moi, facem apel la muncitorii britanici să ajute la susţinerea industriei, prin preluarea unor locuri de muncă de obicei completate de lucrători din UE. Suntem conştienţi că mulţi oameni se confruntă cu perioade îndelungate în care vor fi ţinuţi departe de ocupaţiile sau studiile lor obişnuite”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *