Skip to content
Politică

În loc de producție, spirale inflaționiste. Adrian Bența: Guvernul duce o politică păguboasă pe termen lung EXCLUSIV

b1.ro

Guvernatorul BNR a vorbit azi despre ”presiunile inflaționiste structurale” care afectează economia românească. Cu toate acestea, Mugur Isărescu a anticipat o scădere a ratei inflației pe final de an, în contextul influențelor internaționale asupra economiei românești, între care a amintit scăderea prețului petrolului.

El a afirmat că este posibil ca peste o săptămână să fie anunţată o inflaţie de 3,5%, ceea ce ar plasa Banca Centrală la extremitatea superioară a țintei de inflație propusă, de 2,5% plus/minus 1%.

În ceea ce privește presiunile structurale inflaționiste din economie, consultantul fiscal Adrian Bența a declarat pentru PSNews:

Spirala inflaționistă a fost generată de consumul exagerat din prima parte a anului, mai ales la bunurile cumpărate din import. Faptul că importurile sunt mai mari decât exporturile face să trăim pe datorie, deci este nevoie de mai mulți lei din piață, ca să cumperi o valută la un preț mai mare.

Creșterile de prețuri de 15%, până la 20%, din zona de utilități, creșterea uriașă, în unele cazuri, a prețului energiei electrice, se reflectă de asemenea în prețul general de consum al bunurilor, însă este doar o componentă.

Guvernul merge pe politica de a stimula consumul pe datorie, pentru că vânzările cât mai mari aduc venituri suplimentare la bugetul statului, cu precădere din taxa pe valoarea adăugată – T.V.A. și din accize, dar pe termen mediu și lung este o politică economică păguboasă, pentru că dezechilibrul balanței comerciale generează presiuni structurale inflaționiste.”

Cât privește evoluția inflației pe termen scurt, Adrian Bența susține previziunile guvernatorului BNR legate de o tendință descrescătoare:

”În prima parte a anului viitor cred că într-adevăr se va mai reduce inflația, nu pentru că se va modifica structura economiei țării, ci pentru că vor interveni politicile monetare ale Băncii Naționale: limitarea gradului de îndatorare (40% pentru împrumuturile în lei, 20% pentru împrumuturile în valută, 45% pentru primul imobil achiziționat), ceea ce va conduce la o scădere a achizițiilor de bunuri.

Încetinirea creșterii economice, prevăzută pentru anul următor, ca urmare a stagnării care se anunță pentru economia europeană, principalul partener commercial pentru România, va conduce, de asemenea, la o reducere a inflației”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *