Skip to content
Economie

În mai puțin de o lună, IMM INVEST intră în faza a treia de implementare

Facebook/Banca Transilvania

În mai puțin de o lună de la lansarea Programului de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii IMM INVEST ROMÂNIA și de la deschiderea înscrierilor în aplicația www.imminest.ro pentru companiile de tip IMM, programul guvernamental a intrat în cea de-a treia fază de implementare.

Primele două etape necesare a fi parcurse de către IMM-urile înscrise în program pentru a accesa finanțări garantate de stat, au constat în analiza eligibilității privind încadrarea în categoria IMM, selecție realizată de către FNGCIMM, iar faza a doua este realizată de băncile partenere și vizează analiza solicitărilor IMM pentru acordarea creditelor pentru capital de lucru și de investiții garantate de stat.

Fiecare bancă, conform normelor proprii de creditare, solicită IMM-urilor documentația de credit, efectuează analiza economico-financiară și decide dacă proiectul pentru care se solicită finanțarea este viabil din punct de vedere economic, caz nî care aprobă creditul și transmite solicitarea de garantare.

Cea de a treia etapă constă în transmiterea în aplicația programului IMM Invest, a dosarelor de credit aprobate de către banci pentru accesarea garanției în nume și cont stat, precum și a grantului oferit prin schema de ajutor de stat, care va acoperi costurile cu dobânzile și comisioanele, aferente creditului până la 31.12.2020.

În prima etapă,  FNGCIMM a declarat eligibile un număr de 58.525 de IMM-uri și a transmis către cei 22 de finanțatori parteneri un număr de 53.063 solicitări, respingând un număr de 132 aplicanti care nu îndeplineau condițiile de eligibilitate ale programului. Un număr de 5330 de cereri aflate în aplicația www.imminvest.ro se află în diferite faze de analiză a eligibilității sau sunt în stadiu de solicitare clarificări.

În acest moment pe fluxul băncile partenere au fost aprobate peste 5.000 de credite, urmând a fi încărcate și transmise către FNGCIMM în zilelele următoare, iar un număr de 451 de credite în valoare de 332,199,194.00 lei au fost deja transmise către FNGCIMM pentru acordarea garanției în nume și cont stat, precum și a ajutorului de stat. Doar 12 bănci au credite încărcate în aplicația online, dar ne așteptăm în zilele următoare ca toate cele 22 de bănci partenere să înceapă să încarce în aplicație și să transmită masiv solicitări de garantare.

„Peste 58.525 de întreprinderi mici şi mijlocii sunt înscrise în programul IMM Invest, iar un prim efect benefic este că, în prima fază vor fi susținute aproximativ 733.301 locuri de muncă. IMM INVEST este prioritatea noastră numărul 1 și îi asigur pe toți antreprenorii că atât Fondul de Național de Garantare a Creditelor pentru IMM -uri cât și băncile partenere în program depun eforturi extraordinare pentru a răspunde cât mai rapid nevoilor de finanțare ale companiilor.  Avem o comunicare deschisă și permanentă cu fiecare dintre cele 22 de bănci partenere pentru fluidizarea și eficientizarea proceselor, acordăm suport și consiliere beneficiarilor nosștri pentru a asigura cea mai accesibilă finanțare de pe piață. Asigurăm mediul de afaceri că pe lângă IMM Invest (accesul la capitalul financiar) în perioada imediat următoare Guvernul României va lansa o nouă schemă de garantare care va susține creditul comercial prin folosirea unor instrumente de tip factoring cu regres (cu recurs), credit de scont, produs de garantare-leasing. Astfel, programul guvernamental IMM INVEST și noua schemă de garantare pentru susținerea creditului comercial vor fi doi piloni de relansare a economiei românești” – a declarat Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM.

IMM INVEST este cel mai amplu program guvernamental dedicat antreprenorilor din România, „este un program nou și complex prin mecanismul de finanțare – garantare- ajutor de stat, pe care îl pune la dispozitia IMM-urilor. Calibrarea celor trei componente și transpunerea acestora în legislație și în procese de implementare a reprezentat o mare provocare pentru toți cei implicați: Ministerul de Finanțe, FNGCIMM și Finanțatori. Fără a avea privilegiul unei faze de testare pilot, IMM INVEST a intrat direct în producție, fiind în permanență supus unor probe de stres, cele mai presante fiind timpul scurt avut la dispoziție de la designul de program până la implementarea efectivă și numărul foarte mare de IMM uri cu solicitări urgente de lichiditate necesare pentru a traversa contextul economic și social deosebit de dificil generat de pandemia COVID.

* * *

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o institutie financiara nebancara, cu capital de risc, infiintata in scopul facilitarii accesului IMM-urilor la finantari, prin acordarea de garantii pentru instrumentele de finantare contractate de la banci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumenteaza programe guvernamentale destinate relansarii economice, dezvoltarii mediului de afaceri, precum si crearii si sustinerii de locuri de munca, functionand ca o societate comerciala pe actiuni, cu actionar unic statul roman, sub supravegherea prudentiala a Bancii Nationale a Romaniei.
Garantia FNGCIMM SA – IFN este de maxim 80% din valoarea imprumutului, fara a depasi suma de 2,5 milioane euro/beneficiar si se emite la solicitarea institutiilor finantatoare partenere, pentru finantari aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de catre finantator.
FNGCIMM SA – IFN colaboreaza cu 27 institutii financiare in baza unor conventii de lucru. Garantia FNGCIMM SA – IFN este cea mai lichida garantie, platibila in maxim 90 zile de la solicitarea de plata a finantatorului, insotita de documentatia completa, fata de minim 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.

FNGCIMM SA – IFN asigura o acoperire teritoriala nationala, raspunzand solicitarilor intreprinzatorilor prin toate cele 3 sucursale, 2 reprezentante si 3 filiale. In baza apartenentei sale la AECM (Asociatia Europeana a Institutiilor de Garantare – asociatie ce reuneste 47 de fonduri de garantare mutuale, private si publice, banci de dezvoltare si fonduri de contragarantare din 23 de state membre ale UE, precum si din Turcia, Serbia, Bosnia si Herzegovina, Federatia Rusa si Kosovo), FNGCIMM functioneaza dupa reguli si principii europene.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *