Skip to content
Puterea Știrilor Video

„În orice stat democrat, ministrul respectiv ar fi fost demis!” Traian Băsescu, concluzii dure în disputa privind Legea 5G

Traian Băsescu Inquam Photos/George Călin

Invitat la Puterea Știrilor, fostul președinte al României, Traian Băsescu, europarlamentar PMP, a declarat că „în orice stat democratic” ministrul Economiei, Claudiu Năsui, ar fi fost demis după ce a cerut Parlamentului să amâne dezbaterea proiectului Legii pentru rețelele 5G, în ciuda faptului că textul a fost adoptat de guvern și agreat în cadrul coaliției. „Este absolut inadmisibil”, atrage atenția Traian Băsescu.

Fostul șef al statului a susținut și că, în ciuda divergențelor din ultima perioadă, coaliția de guvernare va rezista „pentru că nu există alternativă”.

„Ce a făcut Claudiu Năsui este absolut inadmisibil. După ce trece un proiect de lege prin Guvern, este adoptat în consens, pe urmă tu ca ministru te duci la tine la cabinet și faci o scrisoare că nu e bun proiectul. Asta întrece orice măsură. În orice stat democratic acel ministru nu mai rămânea în fotoliul de ministru nici măcar o oră. Aici, totuși, au înțelegerile din coaliție. Cîțu este nevoit să înghită compromisuri mult prea mari, după părerea mea, dar asta e.

Referitor la rezistența coaliției, părerea mea este că aceasta va rezista pentru că nu există alternativă. Liberalii n-au cu cine să facă o altă alianță care să asigure o susținere majoritară în Parlament. Cu AUR este imposibil, cu PSD este imposibil acum, având în vedere campania pe care a dus-o președintele împotriva PSD. Nu se poate face o alianță”, a declarat fostul președinte Traian Băsescu, la Puterea Știrilor.

Amintim că ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a cerut Parlamentului să amâne dezbaterea proiectului Legii pentru rețelele 5G, în ciuda faptului că textul a fost adoptat de guvern și agreat în cadrul coaliției.

„Instituţia noastră (n.r. – Ministerul Economiei) a primit mesaje de atenţionare atât din partea COM (n.r- Comisiei Europene), cât şi din partea operatorilor economici, referitoare la obligativitatea respectării procedurii de notificare a proiectului de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementăruu reţelelor 5G”, se arăta în adresa trimisă de Claudiu Năsui preşedintei Senatului, Anca Dragu, la 27 aprilie

Decizia l-a surprins și pe premierul Florin Cîțu, care a declarat că nu a știut nimic despre inițiativa colegului său de guvern.

„Mă surprinde o astfel de decizie. Nu știam că a luat o astfel de decizie”, a răspuns Cîțu.

Ulterior, Claudiu Năsui, ministrul Economiei, a dat-o la întors și a spus că a discutat cu premierul și susține „fără echivoc legea 5G trimisă de Guvern în Parlament”.

„Am vorbit cu premierul, susținem fără echivoc legea 5G trimisă de Guvern în Parlament. Am primit precizări din parte Comisiei pe acest subiect deoarece suntem punct național de contact cu comisia pentru Directiva 2015/1535. Fiind punct național de contact suntem obligați, dacă primim comunicări de la CE, să transmitem mai departe instituțiilor relevante”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Important de precizat este că în aceste două săptămâni, mai multe entități chinezești, companii și asociații, au făcut un lobby puternic pentru blocarea legii.

De altfel, chiar Claudiu Năsui recunoaște, în scrisoarea către Parlament, că a primit mesaje de atenționare din partea operatorilor economici. „Instituţia noastră (n.r. – Ministerul Economiei) a primit mesaje de atenţionare atât din partea COM (n.r- Comisiei Europene), cât şi din partea operatorilor economici, referitoare la obligativitatea respectării procedurii de notificare a proiectului de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G”.

DETALII AICI: Ministrul USRPLUS al Economiei, acuzat din PNL că face jocurile Chinei în scandalul Legii 5G: ”Acele adrese sunt exact cuvintele pe care le vedem la Huawei”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *