Skip to content
Politică

În plină criză a bugetului, Guvernul reînfiinţează poziţia de secretar de Prefectură. Lucian Romaşcanu: Este o funcţie remunerată şi cu putere

psnews.ro

În plin scandal al tăierilor de sporuri şi beneficii pentru studenţi sau o nouă amânare a creşterii veniturilor pentru pensionari, Guvernul Cîţu a mai inventat un post bine plătit în administraţia publică locală. Esta vorba de înfiinţarea funcţiei de „secretar general al instituţiei prefectului„, considerat ]n Codul administrativ „înalt funcţionar public”.

Invitat la „Puterea Ştirilor”, liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat în exclusivitate pentru PS News că există o mare incompetenţă, luptă pe sinecuri şi o inadecvare a actualilor guvernanţi la problemele reale ale românilor, inclusiv în ceea ce priveşte modul de alcătuire a bugetului de stat pe anul în curs.

Vedem cu tristeţe şi indignare ceea ce se întâmplă, pentru că, dincolo de lupta politică, până la urmă este vorba de viaţa oamenilor, care este pusă între paranteze atâta timp cât pentru foarte multă lume din această ţară viitorul este incert. Nu ştim aproape nimic din ceea ce se doreşte a se face în acest an, nu există nici până la această oră o înţelegere între miniştri pe sumele necesare a se primi în construcţia acestui buget”, a declarat senatorul social-democrat.

În acest context, Lucian Romaşcanu a declarat că prin Comisia de muncă a Senatului a trecut o lege prin care se politizează funcţia prefectului, adăugând că se reînfiinţează poziţia de secretar de Prefectură: „Le mai trebuiau în 41 de poziţii pentru a fi fericiţi. Este o funcţie remunerată şi cu putere, pentru că secretarul are putere într-o prefectură, în condiţiile date, peste cei 40.000 de bugetari angajaţi în plus de la preluarea guvernării, deşi strigau peste tot că sunt prea mulţi.

Faptul de a nu avea buget după atâtea luni de guvernare este incompetenţă şi tentativă de hoţie, pentru că nu poţi să nu te gândeşti că undeva trebuie împărţiţi nişte bani pentru ceva care nu poate fi făcut public”. 

Atribuţiile noului post sunt reglementate în Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, emisă pe data de 27 ianuarie a.c: „La nivelul instituţiei prefectului se înfiinţează funcţia de secretar general al instituţiei prefectului. Secretarul general al instituţiei prefectului este înalt funcţionar public şi se subordonează nemijlocit prefectului.

Secretarul general al instituţiei prefectului este absolvent de studii superioare juridice, administrative sau ştiinte politice.

Secretarul general al instituţiei prefectului asigură stabilitatea funcţionării instituţiei prefectului, continuitatea conducerii şi realizarea legăturilor funcţionale între compartimentele instituţiei. Secretarul general al instituţiei prefectului sprijină activitatea prefectului în exercitarea atribuţiilor prevăzute la art. 255 şi coordonează structura/structurile de specialitate prin care se realizează aceste atributii.

Atribuţiile secretarului general al instituţiei prefectului se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerului care coordonează instituţia prefectului, cu avizul ministerului cu atribuţii în domeniul administraţiei publice”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *