Skip to content
Politică

În PNL este o luptă pe viață și pe moarte, spune Cristian Pîrvulescu: „Cel care pierde iese din politică!”

Inquam Photos / Octav Ganea

Bătălia pentru președinția PNL dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu a devenit „o luptă pe viață și pe moarte ”, spune analistul politic și politologul Cristian Pîrvulescu pentru PS News. Acesta susține că în urma acestei confruntări politice, partidul liberalilor va rămâne cu „sechele”, fiindu-le astfel „foarte greu să se reunească”. Analistul este de părere că această lupta internă din partid a dus la trumpizarea PNL-ului despre care susține că „nu mai este un partid liberal, nu mai are nicio legătură cu liberalismul european și este obsedat de SUA, de metodele folosite în SUA.”

„Fiecare dintre adversari încearcă să își pună calitățile în valoare și să pună defectele celuilalt în evidență. Este o luptă dură, chiar mai dură decât în 2017 care cu siguranță va lăsa urmări, iar partidul va rămâne cu sechele. 

Florin Cîțu nu a avut atât de multe ambiții de șef de partid precum au avut cei din anturajul său și atunci a trebuit să recupereze, iar recuperarea s-a făcut prin atacuri coordonate. Reflectarea acestora s-a făcut prin acel document produs în cancelaria primului ministru unde se pune accentul pe atacul permanent împotriva lui Orban. În consecință Orban a fost nevoit să reacționeze și să preia inițiativa. A stat în defensivă, din punctul meu de vedere tactic așteptând ca gruparea Cîțu să își etaleze toată forța ca mai apoi să contraatace pentru că nu avea o imagine foarte clară a dimensiunii exacte a ofensivei. 

Primul contraatac a fost cel legat de biserică, de valori tradiționale și de familie, în încercarea de a recupera în special membrii care sunt apropiați de lobby-ul protestant, ce au pozat în spatele lui Cîțu, apoi atacurilor împotriva statului paralel al DNA și SRI începute weekend-ul acesta care la rândul lor încearcă să folosească o serie de prejudecăți și stereotipuri. Pe de altă parte, Cîțu chiar exprimă sentimentul pe care gruparea Orban îl are. Este sub presiune din partea unor instituții superioare, dar asta este o obsesie permanentă în politică. Partidele politice au impresia că sunt supravegheate din afară și în general folosesc această idee pentru că oamenii, la nivelul partidului sunt speriați că ar putea fi urmăriți și au nevoie de cineva care să îi apere. Dacă partidul nu îi protejează înseamnă că nu realizează obiectivul inițial și Orban simte că oamenii au sentimentul că nu sunt protejați. De același lucru a profitat și în 2017 când partidul era nemulțumit, fiind decimat înaintea ofensivei lui Dragnea împotriva DNA-ului, iar acum este un sentiment asemănător și se speculează pe tema asta. Nu este o formă de ofensivă redutabilă, este o ofensivă care are foarte multe elemente de defensivă: „suntem atacați de DNA și suntem urmăriți de unii din SRI”, n-o spune Orban, o spun apropiații săi, dar este cu siguranță un sentiment pe care îl au și nu doar ei, ci foarte mulți din partid. Pentru că sunt în proximitatea puterii, politicienii au impresia că sunt urmăriți, dar lucrul ăsta nu se întâmplă decât foarte rar și atunci există suspiciuni serioase că încalcă legea”, spune politologul.

Întrebat dacă în acest moment cei doi candidați pentru președinția PNL exagerează cu atacurile unul la adresa celuilalt, analistul susține că: „da, au intrat într-o logică de confruntare și nu mai pot ieși din ea și se aplică lovituri din ce în ce mai dure”.

„Situația este relativ echilibrată. Sunt multe organizații care încă nu s-au pronunțat și probabil că nu se vor pronunța. Există unii nemulțumiți care sunt în general din tabăra Orban sau încă nu sunt hotărâți de faptul că ar putea exista intervenții din afară și această situație va determina o situație foarte dură.

În Statele Unite ale Americii campania pentru desemnarea candidaturilor la alegerile prezidențiale în 2016 care este echivalentă campaniei pentru desemnarea președintelui la noi. S-au folosit dosare dure împotriva lui Trump, dosare legate de controlarea sa de către serviciile secrete, filmări ascunse la Moscova, care fusese comandat unui fost agent britanic la Moscova de către unii din contracandidații lui Trump la șefia partidului. Avem o campanie de tip american unde sunt implicate, cel puțin din partea domnului Cîțu, nu îmi este încă foarte clar dacă și din partea domnului Orban, companii de consultanță și de marketing politic și toate lucrurile astea duc la acest aspect de confruntare dură care va afecta imaginea partidului și care pe termen mediu va fi foarte greu de estompat. De obicei, politicienii au impresia că oamenii trăiesc într-un prezent permanent și cred că odată ce această confruntare se va termina lucrurile vor merge bine, dar din păcate nu se va întâmpla așa. Oamenii vor ține minte, mai mult decât atât, membrii de partid vor ține minte.

Să nu uităm că în acest moment, PNL-ul se pregătește pentru alegerile prezidențiale din 2024, iar după această bătălie dură va fi foarte greu ca partidul să se reunească. Ceea ce a reușit Iohannis în 2014, când a pus împreună două formațiuni politice care nu se agreau : PNL și PDL nu vor mai reuși acum liberalii. Cei care vor fi înfrânți vor acuza atât de mult această înfrângere încât loialitatea lor față de partid, dincolo de demagogie va scădea foarte mult”, spune Cristian Pîrvulescu.

Despre relația dintre Florin Cîțu și Ludovic Orban de după alegerile interne din partid, analistul susține că  „s-au spus prea multe lucruri”, iar situația nu va mai putea arăta ca înainte.

„Florin Cîțu și Ludovic Orban oricum nu erau prieteni, dar oricum nu cred că se va mai putea ajunge la relația pe care o aveau înainte. Din păcate s-au spus prea multe.

Este o luptă pe viață și pe moarte. O asemenea confruntare dură nu a mai fost. Este ceea ce eu numesc trumpizarea vieții politice românești. S-a ajuns foarte departe. Nu mai pot face loc altor opțiuni și altor orientări în interior ceea ce afectează democrația. Altădată poate era un joc, dar acum nu mai este.

PNL-ul nu mai este un partid liberal, nu mai are nicio legătură cu liberalismul european și este obsedat de SUA, de metodele folosite în SUA. Ele pot să optimizeze foarte bine câștigarea unei competiții, dar problema este că partidul va trebui să se reconcilieze cu propriul lui electorat, dar aceste alegeri nu vor reuși să facă această reconciliere.

Cel care pierde iese din politică, poate nu instantaneu, pentru că rămâne parlamentar. Orban spune că dacă câștigă alegerile devine prim-ministru, iar Bolojan spune că cine câștigă ia totul, iar cine pierde va pierde totul. Riscurile ca în cazul în care Orban va pierde alegerile să piardă și președinția Camerei Deputaților nu sunt de neglijat. Nu e atât de simplu pe cât pare la prima vedere și asta pentru că au pus discuția în termenii aceștia foarte des și asta se întâmplă pentru că sunt la guvernare, iar în 2017 nu erau”, conchide Cristian Pîrvulescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *