Skip to content
Puterea Știrilor Video

În politică nu există trădări, ci interese și alianțe, spune politologul Cristian Pîrvulescu: declarația lui Bolojan care ar putea lăsa răni adânci în PNL

Inquam Photos / Ilona Andrei

Invitat la Puterea Știrilor, politologul Cristian Pîrvulescu susține că este „interesantă” ideea președintelui Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan care spune că indiferent de cine va ieși câștigător din lupta pentru șefia PNL dintre Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților și prim-ministrul Florin Cîțu, cel care va pierde va trebui să se retragă. Analistul este de părere că o asemenea situație va aduce consecințe serioase PNL-ului și implicit „politicii guvernamentale din România”.

„În politică nu există trădări, astea sunt cuvinte mari, în politică există doar interese și alianțe. Se fac alianțe în virtutea unor înțelegeri pentru că există mereu niște înțelegeri care se fac privind poziții ministeriale, privind alte resurse care pot fi folosite. Nici Ludovic Orban n-a vorbit despre trădare în cazul domnului Tătaru care îl va sprijini pe premierul Cîțu la Congresul PNL, iar acesta este un caz spectaculos pentru că domnul Tătaru a fost susținut de Ludovic Orban și probabil că vor mai fi astfel de cazuri, dar în final, ceea ce va conta este votul din 25 septembrie a celor 5.000 de membri prezenți iar bătălia se dă începând de acum în fiecare organizație județeană unde se vor stabili de fapt taberele. Probabil că undeva la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie vom putea spune mai bine care sunt șansele fiecărui candidat.

Vreau să vă spun că un personaj interesant care nu s-a pronunțat încă, și care spune că așteaptă luna iulie este președintele Consiliului Județean, domnul Bolojan, fost primar al municipiului Oradea care punea în balanță calitățile și defectele fiecăruia dintre cei doi, dar spunea, și acest lucru este foarte interesant, că dacă unul va câștiga, celălalt va trebui să se retragă, ori asta însemnă că vor fi consecințe și partidul va fi afectat, și din acest punct de vedere actul de guvernare va fi influențat pentru că o asemenea bătălie virulentă va lăsa urme nu doar asupra PNL-ului, ci și asupra politicii guvernamentale din România. Se fac promisiuni, sunt interese, deci se împart poziții. 

Mie mi s-ar fi părut normal ca pozițiile în stat să fie păstrate și să existe o perioadă de tranziție oricare va fi președintele partidului până în 2023, când va veni momentul adevărului”, spune analistul.

De asemenea, Pîrvulescu susține că „în 2023 USRPLUS va deveni puțin interesat să participe la coaliția de guvernare și să treacă nu neapărat în opoziție, ci pe băncile Parlamentului”.

„Vă explic de ce: nefiind un partid precum PSD și PNL care să aibă baze locale va avea nevoie de o campanie mediatică și aceasta va trebui începută devreme pentru că în mai 2024 vor fi alegerile europene, apoi în toamnă vor urma locale, parlamentare și prezidențiale.

Pentru moment, PSD-ul este cel mai relaxat pentru că din opoziție nu poate decât să puncteze toate erorile guvernările și toate problemele interne care apar în principalele două partide de guvernare. Să știți că și UDMR are Congres anul acesta, dar în UDMR nu ne așteptăm la surprize foarte mari. Ele apar în ceea ce privesc echilibrele interne, însă acolo nimeni nu așteaptă să existe un contra-candidat la conducerea UDMR”, conchide Cristian Pîrvulescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *