„În politica românească, cele mai dure personaje au fost femei”. 25% dintre miniștrii Cabinetului Ciolacu sunt femei

Guvernul Ciolacu
Guvernul Ciolacu. Sursa foto: INQUAM PHOTOS / GEORGE CĂLIN

„În general, femeile în politică sunt mai ambițioase și mai performante, pentru că într-o lume masculină te impui mai greu”, a declarat sociologul Alfred Bulai despre prezența femeilor în noul Guvern condus de Marcel Ciolacu la „Puterea Știrilor”.

Femeile reprezintă de această dată un sfert din membrii Executivului. Mai exact, din viitorul guvern compus din 20 de persoane, cinci sunt femei. Conform listelor prezentate de cele două partide, avem o social-democrată, Gabriela Firea, și patru liberale, Alina Gorghiu, Luminița Odobescu, Ligia Deca și Raluca Turcan, care vor face parte din noua structură a guvernului.

Întrebat cum vede această situație, Alfred Bulai a spus că: „Nu trebuie să ne mire. E un lucru normal. Eu oricum nu judec din punct de vedere al genului. În general, femeile în politică sunt mai ambițioase și mai performante, pentru că într-o lume masculină te impui mai greu. În politica românească, cele mai dure și mai masculine personaje au fost femei: Udrea, Olguța Vasilescu, Sulfina Barbu, chiar și Monica Macovei, fie vorba între noi, Boagiu, personaje care au avut foarte mult curaj. Firea, evident, trebuie pusă aici. Acum nu putem spune despre toate doamnele din Guvern aceleași lucruri. Despre unele n-am ce să spun, că habar n-am cine sunt, iar în unele cazuri nici nu am reținut numele. Vom vedea. În principiu, nu e un lucru rău, pentru că, de regulă, presa încearcă să fie mai puțin agresivă cu femeile.”

În guvernele anterioare nu am avut foarte multe femei. În Guvernul condus de Nicolae Ciucă, spre exemplu, am avut o singură femeie la început, Gabriela Firea, numită din partea Partidului Social Democrat, ca mai apoi să avem două femei, cu Ligia Deca la Educație.

„Nu ar trebui să fie o surpriză. PSD-ul a avut multe premiere. Nu uitați, primul primar al Bucureștiului a fost femeie din partea PSD și prima dată când câștigă PSD-ul acea primărie. A avut premiere din acest punct de vedere PSD-ul, dar, mă rog, nu e un lucru rău, e un lucru normal. Repet, pe mine nu mă interesează, că am o părere ultra lamentabilă despre cel puțin două persoane din acel guvern, femei, așa cum am o părere ultra lamentabilă despre mai multe persoane din guvern. Nu prea mă interesează că-s femei sau bărbați, adică n-am așteptări foarte mari. Din păcate, PNL-ul a folosit în continuare câteva personaje care evident aduc credite negative. Nu mă interesează adevărul, mă interesează că pentru partid, în acest moment, sunt o problemă”, a adăugat Alfred Bulai.

Lista viitorului guvern condus de Marcel Ciolacu / Femeile reprezintă un sfert din membrii Guvernului

Din viitorul guvern compus din 20 de persoane, 5 sunt femei, conform listelor prezentate de cele două partide.

O social-democrată, Gabriela Firea, și patru liberale, Alina Gorghiu, Luminița Odobescu, Ligia Deca și Raluca Turcan vor face parte din noua structură a guvernului, în situația în care UDMR va rămâne în afara coaliției și după negocierile care se vor desfășura luni noapte.

Ambele partide au votat două liste de miniștri, în situația în care UDMR va face totuși parte din componența noului guvern.

„Cu regret o spun, în acest moment UDMR, și mai ales colegii mei Tanczos Barna, Cseke Attila și Kelemen Hunor, nu sunt în această coaliție, dar seara nu s-a terminat”, a anunțat Marcel Ciolacu, adăugând că imediat după conferința de presă din această seară vor avea loc noi discuții, pentru ca UDMR să accepte ministerele pe care PNL și PSD sunt dispuși să le cedeze.

Indiferent de poziția UDMR, varianta oficială a noului Guvern Ciolacu va fi depusă la Parlament în această seară, pentru ca audierile miniștrilor propuși să aibă loc mâine, miercuri, în comisiile speciale parlamentare:  „În această seată se depune lista miniștrilor, ca să se poată face calendarul de audieri mâine la comisii”.

Prim ministru 

Ion Marcel Ciolacu (PSD)

Viceprim ministru

Marian Neacșu (PSD)

Vicepremier și ministrul Afacerilor Interne: Cătălin Predoiu (PNL)

Miniștri PSD:

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii   

Sorin Mihai Grindeanu

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale       

Marius Constantin Budăi

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene    

Adrian Câciu

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului     

Radu Oprea

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale   

Florin Ionuț Barbu

Ministerul Sănătății   

Alexandru Rafila

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse

Gabriela Firea

Ministerul Apărării Naţionale

Angel Tîlvăr

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării  

Ivan Bogdan-Gruia

Miniștrii PNL:

Ministerul Finanțelor

Marcel Boloș

Ministerul Justiției:

Alina Gorghiu

Ministerul de Externe

Luminița Odobescu

Ministerul Dezvoltării

Adrian Veștea

Ministerul Mediului

Mircea Fechet

Ministerul Educației

Ligia Deca

Ministerul Culturii

Raluca Turcan

Ministerul Energiei

Sebastian Burduja

Autor

  • Robu Andreea-Mădălina

    Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene și absolventă a două programe de master: Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor; Diplomație Cultură și Relații Internaționale. Pasionată de domeniul politic și diplomatic, fiind dornică să contribuie la o presă de calitate.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: