În România, 1 milion de pensionari trăiesc cu 1.281 de lei pe lună. Situația în București

Sursa foto: Freepik

În România, 1 milion de pensionari trăiesc cu o pensie de 1.281 de lei, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, în direct la Puterea Știrilor.

„Cea mai mică pensie din România face referire la indemnizația socială instituită prin Ordonanța 6/2009. Încă din 2009 am instituit această indemnizație socială, care are un principiu foarte clar: dacă prin ceea ce ai contribuit îți iese o pensie mai mică de 1.281 lei, statul vine cu diferența, astfel încât nicio pensie nu trebuie să fie mai mică de 1.281 de lei.

Avem un număr destul de însemnat de pensionari în această situație. Vorbim de 1 milion de persoane care se află în această zonă a indemnizației sociale pentru că au un stagiu de cotizare mic, adică au în jur de 15 ani exact stagiul minim de cotizare pentru a fi eligibil pentru a primi o pensie din sistemul public”, a declarat președintele Casei Naționale de Pensii.

Situația în București

Și în Capitala României sunt pensionari care trăiesc cu o pensie de 1.281 de lei, însă, potrivit lui Daniel Baciu, pensia medie este mult mai mare decât alte județe din țară.

De cealaltă parte, cea mai mare pensie din România este de 90.000 de lei pe lună, adică aproximativ 18.500 de euro și este încasată de o persoană care a lucrat în domeniul bancar și a contribuit la sistemul public.

„Sunt situații și în București în care persoane au o cotizație minimă la sistemul public de pensii și au o pensie minimă de 1.281 de lei, dar pensia medie în București este mult mai mare decât alte județe din țară. Avem statistici pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice și se vede foarte clar că pensia medie din București este net superioară față de pensia din celelalte județe, pentru că și aici nivelurile salariale sunt mult mai mari.

Sunt zone unde salariile sunt mari, și în țară avem zone unde nivelul de salarizare este mai mare decât în alte zone, dar avem niște statistici foarte clare. Pensia medie este undeva la 2.200 de lei și cu fluctuații între maxim și minim. După majorarea asta de 13,8% avem o pensie din sistemul public, pe contributivitate, care a depășit de mult în jur de 90.000 lei, unde persoana respectivă a contribuit cu niște sume foarte mari la sistem și are o pensie în plată de 90.000 lei”, a mai explicat Daniel Baciu.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: