Skip to content
Societate

În România nu se mai intră decât cu vaccinare cu schema completă, inclusiv booster. Adriana Pistol, precizări despre certificatul COVID-19

ec.europa.eu

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol a făcut vineri seară noi precizări despre certificatul digital Covid-19 şi formularul de localizare a pasagerului. Deciziile autorităţilor române ţin cont de deciziile europene.

Pistol a confirmat că cine vrea să intre în România trebuie să prezinte un certificat de vaccinare dar nu mai vechi de 270 de zile pentru cei care au făcut doza primară: adică, două doze pentru Pfizer, AstraZeneca și Moderna, și o doză cu J&J. Cine a depășit acest termen, trebuie să prezinte fie test PCR, fie dovada trecerii prin boală. Cei cu doza booster au valabilitate până în 31 decembrie 2022.

 

Am lucrat pentru a implementa observațiile ca să avem garanția unui act normativ care să ofere claritate. În legătură cu certificatul digital european, există o decizie a UE care aduce modificări, în sensul că sunt considerate acceptate la circulația transfrontalieră certificatele care au dozele cu schema completă primară de vaccinare valabilitatea lor este definită la un număr de 9 luni.

Dacă este vorba despre persoane care au primit doar schema de vaccinare, valabilitatea este de 270 de zile. Pentru cei cu doza booster nu a fost stabilită valabilitatea de către UE. Noi am stabilit-o până la 31 decembrie 2022, urmând a fi modificată în funcție de decizia UE. Decizia despre care se discută la nivel european este de iunie 2023, iar noi vom adopta termenul prevăzut când va fi luată decizia.

Pentru românii care vor să călătorească într-un stat membru al UE trebuie să știe că există posibilitatea să li se verifice certificatul de vaccinare și că se află în termenul de valabilitate: 270 de zile pentru cei cu schema primară, fără termen pentru cei care au doza booster. Pe teritoriul României, orice țară care vine dintr-o țară europeană va fi verificată dacă respectă una din cele 3 cerințe al CNSU: certificatul de vaccinare, trecere prin boală și test RT PCR.”, a spus Adriana Pistol.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, OUG referitoare la certificatul digital COVID, documentul care se solicită la intrarea în România, dar şi la circulaţia persoanelor în spaţiul Uniunii europene.

Autorităţile române au transpus, astfel, decizia Uniunii Europene conform căreia certificatul de vaccinare este recunoscut doar după efectuarea dozei booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 270 de zile. Totodată, pe plan naţional, a fost prelungită perioada de valabilitate a certificatului, de la 30 iunie la 31 decembrie 2022. De asemenea, Guvernul a aprobat modificări referitoare la formularul de localizare a pasagerului.

1 comentariu la “În România nu se mai intră decât cu vaccinare cu schema completă, inclusiv booster. Adriana Pistol, precizări despre certificatul COVID-19

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *