Parlamentul European a dat publicității o serie de statistici menite să ne pună pe gânduri. Avem motive, mai ales că Europa încurajează creșterea numărului de femei în politică, prin impunerea unor cote de gen, însă România pare să aibă niște obiective separate, în acest sens. Potrivit informațiilor C.E, ne aflăm pe ultimul loc în ceea ce privește numărul de femei de pe listele electorale sau care să dețină o funcție de lider politic.
În România, femeile politician continuă să se claseze pe ultimul loc, în Europa, ca procent. Potrivit statisticilor Comisiei Europene, s-a plecat de la un procent de 16,6% în primul mandat, în 1970, pentru ca, la nivelul anului 2019, acesta să ajungă la 40,6%. Practic, acesta a crescut în timp, atât în parlamentele naționale din statele membre, cât și în parlamentul European. Odată cu introducerea cotelor de gen, în țări precum Franța, portugalia, Belgia, Spania și Luxemburg, numărul femeilor din politică a crescut semnificativ, începând cu anul 2000.
La alegerile din 2019, mai reiese din studiu, 11 state membre aveau cote de gen. Totul pleacă de la alcătuirea listelor electorale, aplicabile ambelor sexe, pentru evitarea subreprezentării fiecăreia.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News