În România plătesc asigurări 5 milioane de oameni şi beneficiază de servicii medicale 19 milioane

Sursa foto: captură video
Sursa foto: captură video

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă, miercuri seară, referindu-se la protestul anunţat de sindicaliştii din cadrul CNAS, că speră să existe înţelepciune şi din partea conducerii instituţiei, dar şi din partea salariaţilor, întrucât întreruperea acordării de servicii medicale nu poate fi acceptată.

Ministrul afirmă că, deşi CNAS are cel mai mare buget din România, există o problemă de contributivitate, întrucât 5 milioane de oameni contribuie la Fondul de asigurări, dar beneficiază de servicii medicale 19 milioane de oameni.

Alexandru Rafila a fost întrebat, miercuri seară, la TVR Info, despre protestul sindicaliştilor din cadrul CNAS şi a afirmat: ”Eu sper să fie un protest în care să existe în primul rând o negociere. Preşedintele CNAS, dr Baciu, cred că ar trebui să facă paşi în a asculta doleanţele celor care protestează. Ca să rezolvi o problemă trebuie să existe dialog”.

Ministrul a afirmat că CNAS ”este o instituţie cheie” pentru că decontează medicamentele la farmacii şi finanţează spitalele.

”Sper să existe înţelepciune de ambele părţi (…) să găsească o soluţie pentru că întreruperea acordării de servicii către asiguraţi, pacienţi este ceva pe care nu cred că putem în vreun fel să-l acceptăm”, a mai afirmat Rafila.

Referindu-se la bugetul CNAS, Rafila a afirmat că este ”cel mai mare buget din România, de câteva ori mai mare decât bugetul MS, dar e normal să fie aşa”. Instituţia plăteşte programele naţionale de sănătate, serviciile acordate de spitale, dar şi decontarea medicamentelor gratuite şi compensate.

”Noi trebuie să înţelegem foarte clar că şi contributivitatea la Fondul Asigurărilor de Sănătate este o problemă, pentru că în România contribuie circa 5 milioane de persoane şi beneficiază de servicii medicale circa 19 milioane”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: