Skip to content
Europa Opinii & Analize

În Schengen, NU jucăm alba-neagra

Europarlamentarul Laurențiu Rebega, vicepreședinte Pro România, membru în Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR)

Dragii mei, presa abundă în știri „petardă”, adică acelea după care, dincolo de explozia de lumini și zgomot, nu mai rămâne aproape nimic. Cam așa văd eu entuziasmul exagerat din unele medii de presă, politice sau sociale pe tema votului Parlamentului European pentru admiterea României în Schengen. Sigur, cele 514 voturi ale parlamentarilor europeni pentru ca România și Bulgaria să intre în Schengen sunt un semnal hotărât dat Consiliului UE că Parlamentul European nu mai admite eschivări, amânări sau soluții periculoase precum aderarea parțială, mai întâi cu frontierele aeriene și maritime, iar apoi cu frontierele terestre. Dar, este a doua Rezoluția votată în PE, iar Consiliul nu s-a sinchisit în acest sens nici atunci și, posibil, nici acum.

Decizia finală cu privire la aderarea deplină a celor două state la spațiul Schengen va fi luată prin vot – cu unanimitate – în cadrul Consiliului UE. Toți cei 28 de miniștri ai statelor membre trebuie să spună DA aderării. Cum reprezentanții Consiliului UE au lipsit de la dezbaterea raportului privind necesitatea aderării imediate a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, nu pot să citesc decât într-o notă pesimistă această absență, și atunci perspectivele unui vot unanim pentru aderare mi se par destul de îndepărtate. Cred că fixarea imediată a unui termen clar pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen e primul pas spre normalitate. Dubla măsură, aplicată și în acest caz, produce efecte nefaste atât pentru țările noastre, cât și pentru UE, și va săpa grav la temelia încrederii pe care românii și bulgarii o mai au încă în proiectul european. Statele mari pot avea interese mari, la ele acasă! În Schengen, NU jucăm alba-neagra!

Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europen

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *