În sfârșit, o veste bună. Urmează o creştere a economiei mondiale

fmi
Sursa foto: Facebook

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit marţi în sens pozitiv prognoza sa de creştere a economiei globale, menţionând forţa neaşteptată a economiei SUA şi măsurile de sprijin fiscal în China.

În prezent, Fondul estimează o creştere a econjomiei globale de 3,1% în 2024, în creştere cu 0,2 puncte procentuale faţă de proiecţia sa anterioară din octombrie, urmată de o expansiune de 3,2% în 2025.

Mari economii emergente precum Brazilia, India şi Rusia s-au descurcat mai bine decât se credea anterior.

FMI consideră acum că există o probabilitate mai mică de a avea o aşa-numită ”aterizare dură”, o contractare economică după o perioadă de creştere puternică, în ciuda noilor riscuri generate de creşterea preţurilor la materii prime şi problemele din lanţul de aprovizionare cauzate de volatilitatea geopolitică din Orientul Mijlociu.

FMI prognozează o creştere anul acesta de 2,1% în SUA, 0,9% atât în zona euro, cât şi în Japonia, şi 0,6% în Regatul Unit.

”Ceea ce am văzut este o economie globală foarte rezilientă în a doua jumătate a anului trecut, iar asta se va reflecta şi în 2024”, a declarat Pierre-Olivier Gourinchas, economistul-şef al FMI, într-un interviu pentru CNBC, marţi.

„Aceasta este o combinaţie a unei cereri puternice în unele dintre aceste ţări, consum privat, cheltuieli guvernamentale. Dar şi, ceea ce este destul de important în contextul actual, o componentă a ofertei, … Deci, pieţe foarte puternice ale forţei de muncă, atenuarea fricţiunilor în lanţul de aprovizionare şi scăderea preţurilor la energie şi materii prime.”

Ultimele cifre oficiale arată că economia SUA a depăşit aşteptările economiştilor în trimestrul patru, cu o creştere de 3,3%.

China s-a confruntat cu o serie de probleme în ultimul an, inclusiv o redresare dezamăgitoare a cheltuielilor post-pandemice, îngrijorări legate de deflaţie şi o criză în curs în sectorul imobiliar.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL