Skip to content
Economie Societate

În timp ce salariul mediu din privat scade, cel din administraţia publică crește

radiocraiova.ro

În februarie 2019, salariul mediu brut a fost de 4.819 lei, iar salariul mediu net a fost de 2.933 lei, ambele fiind în scădere comparativ cu ianuarie, se arată în datele Institutul Național de Statistică (INS), publicate luni.

Comparativ cu luna ianuarie, salariu brut a fost cu 0,4% mai mic, iar cel net cu 3 lei mai mic. Cifra este totuși peste cea estimată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză în „Prognoza pe termen mediu 2018-2022 – varianta de toamnă de 2018”. În acel document se previziona un venit mediu net total de 2,655 de lei.

Sectorul bugetar

Deși salariul mediu în general a scăzut, în administraţia publică salariul mediu net a crescut cu 1,6%, iar în învăţământ cu 1,3%.

În schimb, în sănătate şi asistenţă socială câştigul salarial mediu net a scăzut cu 1,3%.

Sectorul privat

Veniturile au scăzut în extracţia minereurilor metalifere, în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale. Cele mai mici venituri sunt, însă, cele din industria fabricării articolelor de îmbrăcăminte, unde salariul mediu este de doar 1.728 lei.

Nu în toate sectoarele din privat au scăzut salariile. De altfel, cele mai mari creşteri salariile au fost înregistrate în IT, unde salariul mediu net a ajuns la 6.683 lei.

Alte sectoare cu creşteri ale salarialui mediu net sunt fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, în activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), în cercetare-dezvoltare, construcţii, activităţi de editare, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), agricultură, vânătoare şi servicii anexe, relatează b1.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *