Skip to content
Puterea Știrilor Video

„În USR nu mai e democrație!” Vocile critice sunt eliminate, pe rând, din partid: „Cei care zic ceva sunt urmăriți, dați afară de pe grupuri, prigoniți, excluși”

Inquam Photos / Octav Ganea

Exclus de trei ori din USR pe motiv că a refuzat să-și dea demisia pentru a lăsa în loc un membru Pro România, viceprimarul Bacăului, Cristian Ghingeș, a ajuns la concluzia că „nu mai există democrație internă” în partid. Invitat la „Puterea Știrilor”, el a susținut că membrii USR care îndrăznesc să critice conducerea formațiunii sunt „urmăriți, dați afară de pe grupuri, prigoniți, excluși, făcuți în toate felurile”. „Mulți dintre oamenii buni din USR au plecat tocmai pentru că au văzut această atitudine totalitaristă”, a afirmat Ghingeș.

”Acum nu mai este democrație în partid, pentru că, vă dați seama, USR a pierdut jumătate din membri tocmai în baza acestei atitudini de urmărire a membrilor care mai spun ceva, care își critică oamenii care conduc organizațiile locale, dați afară, prigoniți, iată, excluși de trei ori. Deci nu prea există democrație internă și când spui ceva ești dat afară de pe grupuri, te pune mastermind-ul Ghinea la colț, te face în toate felurile, că ai lucrat nu știu pe unde. Mulți dintre oamenii buni din USR au plecat tocmai pentru că au văzut această atitudine totalitaristă”, a declarat viceprimarul Bacăului, Cristian Ghingheș, la „Puterea Știrilor”.

Întrebat ce va face în continuare, după ce a fost exclus a treia oară din partid, Cristian Ghingheș a precizat că a atacat deciziile atât în justiție, cât și intern, în Comisia Județeană de Arbitraj.

”Pe de-o parte, am atacat în instanță și sunt în proces cu primarul la Curtea de Apel pe dispozițiile prin care mi-au fost retrase atribuțiile de viceprimar, am termen în martie. Pe de altă parte, pe toate aceste excluderi le-am atacat deja intern, la Comisia județeană de arbitraj. Și voi merge și în instanță, asta de dragul dreptății, că eu, sincer, nu mai văd un viitor politic în USR. Deci, în felul în care este condus partidul și gestionat la nivel local și național nu cred că este o speranță”, a conchis Cristian Ghingheș.

Exclus pentru că nu a acceptat „blatul” USR-Pro România

Prima excludere a lui Cristian Ghingheș din USR a avut loc în 2021, în urma unei decizii a Biroului Județean al partidului, după ce a criticat alianţa cu partidul lui Victor Ponta.

După doi ani de muncă pentru comunitate ca membru USR PLUS, în urmă cu puțin timp am aflat din presă (căci așa se comunică mai nou deciziile marcate drept confidențiale) că luni, pe 8 noiembrie, Biroul Județean condus de Lucian Daniel Stanciu Viziteu m-a exclus din partid. Motivul invocat? Patru sesizări în care sunt acuzat că am afectat obiectivele politice ale organizației prin atitudinea pe care am avut-o față de decizia abuzivă de a mi se retrage atribuțiile de viceprimar de către primarul coleg de partid și pe care l-am ajutat să fie ales în septembrie 2020 în această funcție”, a scris viceprimarul pe Facebook.

Cristian Ghingheș spune că motivul excluderii sale din partid, ceea ce ar duce la pierderea mandatului de consilier și a funcției de viceprimar, ar fi venit în urma criticilor privind înțelegerea dintre primarul Viziteu și PRO România, care, în schimbul voturilor din Consiliul local, ar fi urmat să primească funcția de viceprimar.

În cadrul USR PLUS Bacău nu se discută deloc nici despre această combinație cu PRO România ce trădează angajamentele pe care ni le-am luat față de băcăuani, nici despre direcția greșită a administrației conduse de Stanciu-Viziteu. Oricum, voi ataca decizia de excludere atât la nivel intern, cât și în instanță (dacă se va ajunge acolo), unde voi pune pe masă toate elementele de mai sus. Până la lămurirea acestor aspecte voi rămâne membru suspendat, dar îmi voi continua activitatea atât ca viceprimar, cât și în calitate de consilier local. Dacă partidul (la nivel local, județean, național) va rămâne pasiv la toate acțiunile primarului care contravin angajamentelor și valorilor USR PLUS, menționate de mine mai sus, înseamnă că mă lupt cu morile de vânt și că locul meu chiar nu mai este aici”, a mai scris Ghingheș.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *