Skip to content
Politică

Înainte să mărească taxele, statul să elimine furtul și corupția, susțin experții: ”După 30 de ani, e rândul statului să dovedească”

www.primaria-navodari.ro

Cu o inflație care poate depăși două cifre în contextul majorării prețurilor la gaze și energie, România se poate confrunta cu probleme economice, susțin analiștii citați de Europa Liberă. Liderii PNL și PSD testează mai multe scenarii fiscale, dar nu poartă un dialog cu principalul partener: mediul de afaceri.

Mediul fiscal din România este unul instabil, în care se produc anual între 120 și 140 de modificări, susține analistul Adrian Bența. Ionuț Simion, președintele AmCham România dezvăluie că nu a existat, până în prezent, un dialog instituțional între guvernanți și mediul de afaceri despre modificările care urmează să fie aduse Codului Fiscal.

Experiența anilor trecuți a demonstrat că deciziile politice luate fără consultarea reală a mediului de afaceri nu au avut succes, ci au trebuit să fie abrogate sau corectate, adaugă președintele AmCham România. Camera de Comerț Americană din România este una dintre cele mai puternice organizații profesionale de afaceri care contribuie la creșterea conexiunilor comerciale și investiționale dintre România și SUA.

„Se vede ca în campania electorală, ca la un concurs de cine e mai frumos în țară”, remarcă și Dragoș Anastasiu, fost președinte al Camerei de Comerț Româno-Germane și fondator al ReThink România.

„Mediul de afaceri spune foarte clar: înainte să mărim taxele, cred că e rândul statului să dovedească că face lucruri echilibrate, bune, elimină corupția, furtul, achiziții aberante. Acesta e primul pas. După ce ne asigurăm că statul cheltuie banii rațional, putem vorbi de creștere de taxe. După 30 de ani, e rândul statului să dovedească”, subliniază Anastasiu.

Cum arată scandalul din Coaliție pe teme economice

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a lansat ideea revenirii la impozitul progresiv și impozitarea luxului. Nu a dat detalii despre cuantumul veniturilor de la care s-ar aplica diferite cote de impozit, ci a spus doar că România trebuie să renunțe la cota unică. Ultimul guvern care a aplicat impozitul progresiv a fost cel condus de Adrian Năstase, înainte de 2004.

Introducerea impozitului progresiv reprezintă o temă care revine periodic pe agenda PSD. Cu toate acestea, social-democrații nu au renunțat la cota unică în perioada 2012 – 2019, când PSD a fost principalul partid de la guvernare sau a avut majoritate în Parlament.

De asemenea, Marcel Ciolacu a propus reducerea TVA în zona de energie la 5%, idee care a fost susținută încă de anul trecut de USR. Soluția ar putea să fie agreată și de liberali, dar discuția finală urmează să aibă loc marți în Coaliție.

PSD este de acord și cu o reducere, pentru o perioadă limitată, a cuantumului asigurărilor de sănătate, potrivit lui Ciolacu.

Liberalii se opun categoric eliminării cotei unice și au propus, prin vocea lui Florin Cîțu, reducerea contribuțiilor de sănătate și a TVA de la 19 la 17%.

Ministrul de Finanțe a susținut, într-un interviu pentru Hotnews, că are în vedere și impozitarea persoanelor care dețin mai multe proprietăți sau mașini. O idee similară fusese enunțată de Marcel Ciolacu anul trecut, dar ea nu a fost introdusă în programul de guvernare votat în Parlament în decembrie 2021.

În declarațiile publice, atât Marcel Ciolacu, dar și Florin Cîțu, au ținut să precizeze că nu doresc ca taxele și impozitele să fie majorate în 2022.

USR a acuzat PNL și PSD de bambilici fiscal” și i-a chemat în Parlament pe ministrul de Finanțe, Adrian Câciu (PSD), și pe cel al Energiei, Virgil Popescu (PNL).

„Domnul Câciu pare să nu înțeleagă faptul că declarațiile unui ministru de Finanțe influențează stabilitatea economică, predictibilitatea cerută de mediul de afaceri. Vedem și neînțelegerile pe acest subiect dintre liderii coaliției de guvernare, ceea ce accentuează imaginea unei guvernări incoerente, sperie companiile și creează dificultăți populației”, a afirmat Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR.

Camera de Comerț Americană cin România se pronunță categoric pentru menținerea sistemului de cotă unică, a declarat Ionuț Simion, președintele AmCham, pentru Europa Liberă.

„Nu privim cu distanțare sau indiferență ceea ce se întâmplă”.

El atrage atenția guvernanților că orice decizie cu implicații fiscale trebuie să aibă în spate un studiu de impact.

„Trebuie să producă un efect pozitiv pe termen mediu și lung, nu pe termen scurt, ca apoi să tragem ponoasele unei astfel de decizii. Dincolo de măsurile fiscale care se vor lua într-o direcție sau alta, este foarte important să crească gradul de colectare al impozitelor și taxelor existente. La ora actuală, avem deficite foarte mari, necesită o reformă structurală amplă a ANAF”, a susținut Simion pentru Europa Liberă.

Conducerea AmCham va solicita o întâlnire cu ministrul de Finanțe, Adrian Câciu (PSD), pentru a prezenta și punctul de vedere al Camerei de Comerț Americane. Ionuț Simion spune că orice „întârzierea în dialogul pe teme concrete nu face decât să pună presiune pe termenul în care pot să fie adoptate deciziile”.

Reprezentantul AmCham respinge ideea majorării taxelor pe muncă.

„Nu cred că impozitarea muncii este cea care trebuie vânată pentru a rezolva problema. Trebuie stimulată munca. Taxarea muncii trebuie să țină cont de încurajarea muncii oneste. Dacă cineva e dispus să muncească și depune eforturi, nu trebuie sancționat pentru că aduce o valoare mai mare la bunăstarea unei companii și a țării. El trebuie încurajat”, a fost poziția exprimată de Ionuț Simion.

Potrivit acestuia, România se numără printre statele cu cea mai mare impozitare a muncii pentru că, pe lângă impozitul pe venit de 10%, sunt plătite și asigurările sociale și de sănătate.

În privința reducerii TVA, președintele AmCham are dubii că prețurile vor scădea automat dacă acest lucru se va întâmpla.

Adrian Bența: O taxare de peste 50% descurajează munca

Consultantul fiscal, Adrian Bența, crede că orice măsură anunțată, dar care nu se va implementa, va lăsa „un gust amar”. El spune că antreprenorii cu experiență s-au obișnuit cu astfel de declarații politice, dar pot exista și antreprenori mai tineri care „iau de bune” declarațiile politicienilor.

Analistul nu susține ideea majorării taxelor pe muncă.

„Taxarea muncii nu e doar 10%, ci reprezintă un procent de 45%, format din contribuția la pensii 25%, contribuția la sănătate 10% și impozitul pe venit de 10%. Dacă ajungi de la o taxare de 45%, cât este acum, la 50% salariații pot să spună că nu mai muncesc. Nu mai e taxare, e o suprataxare și salariații nu o să mai aibă chef de muncă”, este opinia lui Adrian Bența.

Articolul integral AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *