Skip to content
Europa Politică

Înalt demnitar UE, despre Guvernul României: Aceşti cleptocraţi corupţi de la Bucureşti

RFI Romania

Potrivit jurnalistului Florian Eder, redactor-şef al Politico Europe, un important oficial din diplomaţia Uniunii Europene a comentat situaţia din ţara noastră în termeni foarte duri. “Evoluţiile din România sunt o dezamăgire, ca să nu spun mai mult”, a declarat diplomatul, în contextul ordonanţei privind legile justiţiei şi poziţiei guvernului României faţă de candidatura Laurei Codruţa Kovesi la postul de procuror-şef european.

Discutând în termeni cinici, aceşti cleptocraţi corupţi de la Bucureşti fac extrem de clară nevoia absolută de a lega direct alocarea fondurilor de coeziune de respectarea domniei legii în următorul MFF [n. red.: Multiannual Financial Framework, Cadrul Financiar Multianual]”, a mai spus diplomatul, pentru Politico Europe.

În ianuarie anul acesta, Parlamentul European a votat un proiect de lege ce leagă strâns accesul la fondurile comunitare de respectarea statului de drept. Totul a plecat de la propunerea Comisiei Europene, care vrea să-și protejeze bugetul de țările membre, care ar face rabat de la democrație, relatează stirileProTV.ro

“Paznic” ar urma să fie Comisia Europeană: în cazul în care aceasta stabileşte că există deficienţe generalizate în ceea ce priveşte statul de drept, banii de la Bruxelles se diminuează sau chuiar se opresc complet.

O dată opriți banii Uniunii Europene, numai parlamentul de la Strasbourg și miniștrii pot debloca fondurile, după remedierea deficiențelor.

Dar, pentru ca raportul aprobat de parlamentarii de la Strasbourg să poată fi aplicat este nevoie și de acceptul Consiliului European. Cu alte cuvinte, este nevoie de aprobarea, în unanimitate a șefilor de stat și de guvern din toate țările membre ale Uniunii, inclusiv România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *