Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului: „Viitorul distopic e deja aici”

Comisar ONU
Sursa foto: X

„Viitorul distopic este deja aici”, a deplâns luni comisarul ONU pentru Drepturile Omului, alertând asupra schimbărilor climatice care declanşează incendii, inundaţii şi canicule devastatoare, şi care obligă un număr tot mai mare de migranţi să fugă din calea calamităţilor, informează AFP, citată de AGERPRES.

„Schimbările climatice cufundă milioane de oameni în foamete. Ele distrug speranţele, oportunităţile, gospodăriile şi vieţile. În ultimele luni, avertismente urgente au devenit realităţi mortale, din nou şi din nou, peste tot în lume”, a declarat Volker Türk, în deschiderea celei de-a 54-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

„Nu avem nevoie de alte avertismente. Viitorul distopic este deja aici. Avem nevoie de o acţiune urgentă, acum. Şi noi ştim ce trebuie făcut. Adevărata întrebare este: ce ne împiedică să o facem?”, a declarat Volker Türk.

Strigătul său de alarmă vine ca urmare a eşecului summitului G20 de la sfârşitul săptămânii trecute de a cere renunţarea la energiile fosile, contrar speranţelor mai multor analişti.

În timp ce schimbările climatice generează tot mai multe strămutări de populaţii, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a denunţat „indiferenţa” în faţa tragediei migranţilor, care mor pe rutele migraţiei.

„Sunt şocat de nonşalanţa ce se manifestă faţă de peste 2.300 de persoane care au fost declarate moarte sau date dispărute în Mediterana anul acesta”, dintre care peste 600 într-un singur naufragiu în largul coastei Greciei în iunie, a subliniat el.

„Este evident că un număr mult mai mare de migranţi şi de refugiaţi mor” în lume, „inclusiv în Canalul Mânecii, în Golful Bengal şi în Caraibe, unde persoanele aflate în căutare de protecţie sunt constant respinse şi expulzate”, a denunţat Volker Türk.

El a atenţionat de asemenea asupra situaţiei „de-a lungul frontierei între SUA şi Mexic, unde expulzările şi procedurile de repatriere accelerate suscită mari întrebări”, precum şi a celei „de la frontiera Arabiei Saudite, unde serviciile mele cer explicaţii urgente asupra acuzaţiilor privind asasinate şi rele tratamente”.

În discursul său, Înaltul Comisar a enumerat de asemenea o lungă listă de încălcări ale drepturilor omului în întreaga lume, criticând numeroase ţări, printre care China, Iran şi Pakistan.

Referitor la China, Volker Türk a subliniat că „recentele provocări economice cu care se confruntă această ţară subliniază necesitatea unei abordări mai participative, care să respecte drepturile omului – inclusiv drepturile membrilor minorităţilor etnice, ale locuitorilor din comunităţile rurale, lucrătorilor migranţi în interiorul ţării, ale persoanelor în vârstă şi persoanelor cu handicap”.

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: