Skip to content
Externe

Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă al UE, Josep Borrell: renunţarea Belarusului la statutului său non-nuclear este o decizie „extrem de îngrijorătoare”

europarl.europa.eu

Referendumul pentru adoptarea unei noi constituţii prin care Belarusul renunţă la statutul său non-nuclear a reprezentat o mişcare „extrem de îngrijorătoare”, orchestrată de liderul puternic al ţării, Aleksandr Lukaşenko, a susţinut, luni, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell.

Referendumul pentru modificarea constituţiei, pentru care 65% dintre cetăţeni au votat favorabil, conform datelor oficiale, ar putea aduce arme nucleare pe teritoriul ţării pentru prima dată de când Belarus a renunţat la ele după destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991.

Mai mult decât atât, referendumul a fost organizat după ce Lukaşenko a permis trupelor ruse să treacă graniţa cu Ucraina pe teritoriul statului său. Iniţial, liderul autoritar bielorus a jucat un rol de intermediar în conflictul celor două state vecine.

Referendumul de modificare a constituţiei organizat ieri în Belarus a fost orchestrat de Lukaşenko pentru a obţine instrumente suplimentare de consolidare a puterii sale. Excluderea articolului 18 privind statutul non-nuclear al Belarusului este foarte îngrijorătoare”, a scris Borrell într-o postare pe Twitter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *