Skip to content
Opinii & Analize

Înarmarea Ucrainei, cea mai bună garanție pentru pacea viitoare

Războiul din Ucraina a intrat în a treia săptămână sângeroasă. Negocierile de pace dintre partea rusă și partea ucraineană nu au condus la nici un rezultat concret până în prezent, iar întrebarea fundamentală în acest caz e cum se poate pune capăt războiului, astfel încât să se evite distrugerea completă a Ucrainei? Pacea nu trebuie confundată însă cu o capitulare a Ucrainei. Claritatea trebuie să prevaleze. Rusia este statul agresor, iar Vladimir Putin este responsabil pentru declanșarea unui război absurd pe care în final are șanse mari să-l piardă. Rusia este izolată pe scena internațională, iar Europa este mai unită ca oricând în fața agresiunii ruse. Aceste evoluții nu au fost anticipate de Putin.

Așadar pentru ca pacea să nu se transforme într-o capitulare a Ucrainei în fața agresorului de la Răsărit, Statele Unite și aliații săi trebuie să continue să ofere ajutor militar Ucrainei. În felul acesta Ucraina este ajutată să se apere și nu este lăsată la mila invadatorilor ruși. În plus, această acțiune sporește costurile, în bani și sânge, pe care Putin trebuie să le plătească pentru fiecare zi petrecută de către forțele militare ruse în Ucraina. Cu alte cuvinte, sprijinul militar pentru Ucraina reprezintă cel mai bun plan de pace.

Rezistența ucraineană a condus deja la o atenuare a pretențiilor inițiale ale Moscovei. Un soi de proces de pace este în derulare, iar state precum Israel, Franța sau Germania doresc medierea conflictului. Dar în timp ce se fac pași pe calea diplomatică, câteva lucruri rămân în continuare clare. În primul rând, luptele vor continua pe măsură ce operațiunea rusă care se dorea a fi inițial un blitzkrieg s-a transformat mai degrabă într-un război de uzură. În al doilea rând, ucrainenii vor avea nevoie de diplomați de top pentru a negocia cu partea rusă în acest proces care începe să semene cu Acordurile de la Dayton din 1995. Pe de altă parte nu trebuie să uităm că Putin ar trebui să își dorească pacea mai mult decât oricine pentru că acest război s-a transformat rapid într-un fiasco pentru el. Ucraina nu s-a prăbușit rapid, așa cum probabil spera Putin. Totodată, Ucraina s-a dovedit a fi un stat cât se poate de real, în ciuda declarațiilor inițiale absurde ale lui Putin care punea sub semnul întrebării existența concretă a Ucrainei. În plus, Europa nu a dat înapoi, așa cum din nou, probabil Putin spera, sub șantajul energetic. Dimpotrivă Europa s-a arătat a fi mai unită ca oricând, iar acesta a fost meritul direct al agresiunii ruse.

În concluzie, pariul lui Putin a eșuat. Armata rusă este prinsă într-un război de uzură în Ucraina și este percepută ca o armată de ocupație, nu una de eliberare, așa cum își imaginau inițial decidenții politici de la Kremlin. Războiul ar trebui să se încheie cu înfrângerea totală a Rusiei. Cu toate acestea, Statele Unite și aliații săi nu pot interveni direct în conflict pentru că Putin a lăsat de înțeles că, în acest caz, ar fi dispus să recurgă la armele nucleare. De aceea crearea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei ar reprezenta o soluție problematică pentru că susținerea unei astfel de zone ar putea duce la o confruntare directă între forțele militare NATO și forțele militare ale Federației Ruse. Dar Statele Unite și aliații săi nu trebuie să înceapă al Treilea Război Mondial pentru a învinge Rusia. Putin se autodistruge deja în Ucraina, iar Statele Unite și aliații săi trebuie doar să continue să facă ceea ce fac și acum, respectiv să ajute Ucraina prin livrări de armament, combustibil, muniție și alte asemenea lucruri. Toate acestea vor face războiul mult mai costisitor pentru Putin și deci, vor face ca pacea să fie și mai dezirabilă pentru partea rusă. Deja estimările americane arată că Rusia a pierdut peste 5000 de militari de la declanșarea războiului. Asta înseamnă mai multe victime decât au suferit Statele Unite în toți anii de lupte din Irak. Totodată, este un cost pe care Rusia nu îl poate susține la nesfârșit. La fel ca și generalul George Washington în Războiul Revoluționar American, Ucraina nu trebuie să câștige confruntarea cu Rusia. Este de ajuns să reziste.

3 comentarii la “Înarmarea Ucrainei, cea mai bună garanție pentru pacea viitoare

  1. & Ce opinie aveți, despre fenomenul „Cuba Globală” ce începe să se manifeste în plan mondial și prin acțiunile pe care Rusia le desfășoară în Ucraina, și pe care care se pare că sunt nevoiți să le desfășoare și pentru că retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană a propus un astfel de fenomen, pentru statele puternice ale lumii, putând fi amintit și zidul construit de Trump la granița cu Mexicul, ?

  2. Desigur ca orice comentariu nu poate fi decat subiectiv; asa ca daca am prilejul de a-mi da cu parerea si daca pareerea mea conteaza ca punct de vedere al unui roman, atunci as putea spune ca:
    Ucraina si Romania, prin istoria lor milenara cu niste oarecare tangente, nu au fost si nici nu vor fi cu adevarat tari prietene. Macelul de la Fantrana Alba din anii patruzeci ai secolului trecut, unde mii de romani au fost ucisi numai pentruca voiau sa se refugieze in Tara-Mama dupa ce Nord Biucovina si Tinuturile Hertzei, urmat de un necontenit pogrom al Ucrainei aliata cu Uniunea Sovietica in misiunea criminala de ‘distrugere a dusmanului de clasa’ dupa Razboi sunt doar cateva dovezi in sprijinul neprieteniei noastre. E bine, e crestineste si umanitar sa ii primim pe refugiatii ucrainieni cu paine si sare dupa traditie, dar nu trebuie sa uitam ca lupul isi schimba parul, dar naravul – ba! Astrazi, cand toata Europa in varf cu NATO inarmeaza Ukraina, nu poate gandi la ce rau se pot deda rutenii de azi impotriva Romaiei de maine, Tot NATO ar putea face ca tot natul prostia de a primi Ucraina in familie si Rusia sa aiba in coasta pe sora ei maritata cu natul. Pentru pacea Europei, Ucraina trebuie sa ramana un de a fost, chiar daca scrie Kijev in loc de Kiev si Jeleski in loc de jelinschi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *