Skip to content
Politică

Încă o rundă de negocieri Brexit. Discuțiile vor dura 4 zile

bbc.com

Negociatorii din partea Marii Britanii și cei ai UE încep o nouă rundă de dezbateri pe tema separării Regatului Unit de blocul comunitar.

4 subiecte importante, drepturile cetățenilor europeni în UK, accesul Marii Britanii la piața unică europeană, datoria  regatului și chestiunea graniței cu Irlanda de Nord, vor fi abordate în tot atâtea zile de discuții.

Aceasta este prima rundă de negocieri dedicată exclusiv stabilirii termenilor ieșirii Marii Britanii din UE, în condițiile în care prima rundă, desfășurată la 19 iunie, a fost organizată pentru a pune la punct calendarul și modalitatea de lucru în ceea ce privește negocierile, care vor avea loc lunar, timp de o săptămână, la Bruxelles, informează Agerpres.

Discuțiile vor fi purtate între negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, și cel al guvernului de la Londra, David Davis, cei doi urmmând să susțină o conferință de presă comună la finalul celor 4 zile de discuții.

În prezent, chestiunea cea mai controversată o reprezintă acordul financiar, în legătură cu care șeful diplomației britanice, Boris Johnson, a declarat săptămâna trecută că UE visează dacă își închipuie că țara sa va plăti o sumă exorbitantă. Potrivit mai multor calcule, Londra ar datora UE o sumă cuprinsă între 60 și 100 de miliarde de euro.

Obiectivul Bruxellesului este ca negocierile să se încheie în toamna anului 2018, pentru ca toate părțile să poată ratifica acordul înainte de 29 martie 2019, dată care ar respecta termenul de doi ani prevăzut de tratatele europene pentru ieșirea unui stat membru din blocul comunitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *