Skip to content
Politică

Încă o țeapă? Portugalia vrea să ne mai vândă niște avioane F16

ligamilitarilor.ro

Urmează încă o țeapă? Portugalia vrea să ne mai vândă niște avioane militare F16. Citiți mai multe detalii în rândurile care urmează.

Ministerul Apărării de la Lisabona a anunţat că intenţionează să vândă României alte cinci avioane multirol de tip F-16, urmând ca acestea să fie înlocuite cu alte aeronave cumpărate din SUA şi modernizate în Portugalia, informează presa portugheză preluată de Mediafax.

„La fel ca în cadrul programului anterior, avioanele ce urmează să fie vândute sunt din inventarul naţional şi vor fi înlocuite cu alte avioane din SUA şi supuse unui program de modernizare, Mid-Life Upgrade, efectuat de Forţele Aeriene Portugheze şi industria naţională de apărare”, a anunţat Ministerul Apărării de la Lisabona.

Vânzarea avioanelor va trebui negociată şi cu producătorul american al avioanelor, proces care nu a fost încă finalizat, au precizat autorităţile.

Potrivit agenţiei de ştiri Lusa şi portalului The Portugal News, Ministerul Apărării de la Lisabona a mai transmis că tranzacţia anterioară, prin care Portugalia a vândut României mai multe avioane F-16, a fost un succes „recunoscut de toate părţile”.

Amintim că în iunie 2013 Guvernul a aprobat proiectul de lege privind achiziţia tot de la Portugalia a 12 avioane de tip F-16, vechi din anul 1981, pentru care urma să fie plătită o sumă uriașă: 628 de milioane de euro. Primele plăţi aveau să fie acoperite cu 97 milioane euro şi din sumele încasate de ANCOM la eliberarea benzilor de frecvenţe radio, suplimentar fondurilor alocate din veniturile proprii ale Ministerului Apărării şi din bugetul de stat.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *