Skip to content
Politică

Încă un fost ministru, anchetat de DNA. EXCLUSIV George Scutaru, Cristinel Bîgiu și primarul Boșcodeală reacționează în cazul lui Cristian David

Încă un fost ministru a intrat în vizorul procurorilor DNA, fiind acuzat de săvârșirea de luare de mită și spălare de bani, după ce în 2007 ar fi cerut jumătat de milion de euo mită de la un denunțător pentru ”a-şi exercita atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor într-o modalitate care să asigure emiterea, de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate, a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău”, după cum se arată în referatul procurorilor DNA.

În perioadă 2007, când procurorii DNA afirmă că s-ar fi petrecut aceste fapte, prefect al județului Buzău era actualul președinte al CJ Buzău, Cristinel Bîgiu.

Contact de PSnews.ro  pentru a ne oferi un punct de vedere cu privire la acest subiect, Bîgiu a explicat următoarele: ”În primul rând eu am fost prefect până în mai 2007. Domnul David nu a intervenit nici pentru a facilitata, nici pentru a bloca ceva la mine cât a fost ministru de Interne. Nu a fost nici o intervenție pentru a facilitata nici o punere în posesie.”

Boșcodeală aruncă ”pisica” în curtea prefecturii

De asemenea, PSnews.ro l-a contactat pe actualul primar al Municipiului Buzău, Constantin Boșcodeală, cel care ocupa funcția de edil al acestui oraș și în momentul în care s-a făcut restituirea, în 2007, a celor 15 hectare intravilan.

”Îmi pare rău, nu știu ce legătură am eu. Îmi pare rău, dar nu am pus pe nimeni în posesie cu ce spuneți dvs. Chiar nu știu. Juridic, noi nu punem în posesie, nu avem atribuții. Trebuie să întrebați la Prefectură”, a precizat primarul Municipiului Buzău, Constantin Boșcodeală.

Contactat de PSnews.ro, George Scutaru, actualul șef al PNL Buzău și fost coleg cu fostul ministru de Interne, Cristian David,cu Cristinel Bîgiu, cât și cu prefectul propus de liberali în 2007, a precizat următoarele: ”Nu cunosc speța. Nu am ce comentarii să fac. E o acțiune a justiției în derulare.”

Iată comunicatul integral al DNA:

”În conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constituţia României, art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999 şi ale Deciziei nr. 270/10.03.2008 a Curţii Constituţionale,

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – doamna Laura Codruţa Kovesi a transmis, procurorului general al P.I.C.C.J, referatul întocmit de procurorii anticorupţie, în vederea sesizării Preşedintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de DAVID CRISTIAN, ministru al Internelor și Reformei Administrative în perioada 5 aprilie 2007 – 22 decembrie 2008, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi spălare de bani.

Faptele cu care Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată în cursul anului 2014 constau în aceea că ministrul David Cristian ar fi pretins, în anul 2007, iar la data de 1 februarie 2008 ar fi primit suma de 500.000 de euro, de la un denunţător, pentru a-şi exercita atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor într-o modalitate care să asigure emiterea, de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate, a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău.

Totodată, pentru a masca originea sumei primite cu titlu de mită şi pentru a evita tragerea la răspundere penală, ar fi fost încheiate mai multe contracte de vânzare – cumpărare, având ca obiect tranzacţii imobiliare fictive între persoanele implicate în săvârşirea infracţiunilor de corupţie.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie care efectuează cercetări în cauză, precum şi copii ale dosarului de urmărire penală.”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *