ICCJ a finalizat, vineri, dezbaterile în dosarul în care Miron Mitrea este judecat pentru fapte de corupţie privind lucrări la casa mamei sale şi a rămas în pronunţare, după ce procurorii au cerut pedepse cu executare pentru toţi inculpaţii, în vreme ce avocaţii au pledat pentru achitare, informează mediafax.
La termenul de vineri al procesului, procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată a reiterat acuzaţiile aduse prin rechizitoriu, după care a cerut, pentru fiecare dintre cei trei inculpaţi, condamnarea la pedepse cu executare.
Pentru luare de mită, Mitrea riscă între trei şi 10 ani de închisoare. Procurorul a mai arătat că, în raport cu suma de 5,2 miliarde de lei vechi pe care Mitrea ar fi primit-o sub forma lucrărilor de la casa mamei sale, faptele acestuia au conotaţii grave, astfel că se impune condamnarea sa la o pedeapsă cu executare.
Reprezentantul DNA a arătat că susţinerii apărării lui Mitrea nu sunt fondate, că în realitate nu a existat nicio discuţie între el şi executanţii lucrărilor şi că probele dovedesc că respectivele lucrări au reprezentat forma de plată a Irinei Paula Jianu către Mitrea, pentru menţinerea ei în funcţie, la Inspectoratul de Stat în Construcţii, mai precizează cei de la mediafax.ro.
La rândul lor, avocaţii din dosar au arătat că probele anchetatorilor nu dovedesc cu claritate acuzaţiile formualte şi au solicitat achitarea clienţilor lor.
În ultimul cuvânt, Miron Mitrea le-a arătat judecătorilor că este de acord cu cele spuse de avocaţii săi şi a precizat că nu a avut niciodată vreo discuţie privind contractul în sine şi că nu l-a cunoscut pe arhitectul Popescu decât în sala de judecată.
Irina Paula Jianu a susţinut la rândul ei, cu vehemenţă, că Miron Mitrea şi-a plătit integral lucrările pentru „cele două băi şi cele două camere” de la casa mamei sale şi a precizat că lucrările au fost chiar mai scumpe ca la alte firme, astfel că Mitrea ar fi plătit „dublu ca preţ”.
Judecătorii au rămas în pronunţare şi au stabilit că vor lua o decizie în 15 octombrie.
În acest dosar, Miron Mitrea a fost judecat pentru fapte de corupţie în legătură cu lucrări de renovare făcute la casa mamei sale, alături de Irina Jianu, fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), şi Nicolae Popescu, care era arhitect-şef al Primăriei Voluntari la data faptelor.
În 25 octombrie 2013, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Miron Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în perioada 2000 – 2004, în prezent deputat PSD, pentru luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, ultimele două infracţiuni în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2001- 2002, Miron Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei la acea dată, a pretins şi primit de la Irina Paula Jianu, fost inspector șef adjunct la Inspectoratul de stat în construscții, foloase necuvenite în valoare de 520.000 de lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare care au fost executate de societăţile Conimpuls SA Bacău, Vertcon SA Bacău, Durimpuls SRL Bacău şi Regal Glass SRL Bacău la un imobil din Voluntari, judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Mitrea.
„Foloasele necuvenite au fost pretinse şi primite în schimbul numirii şi menţinerii Irinei Paula Jianu în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector şef al ISC. La momentul numirii în funcţia publică Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepreşedinte, respectiv acţionar la societăţile comerciale menţionate”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
Cei trei inculpaţi au fost trimişi iniţial în judecată în 5 martie 2009, însă ICCJ a dispus ca dosarul să ajungă din nou la Direcţia Naţională Anticorupţie, din cauza unor vicii de procedură. În 26 aprilie 2012, procurorii DNA l-au anunţat pe Miron Mitrea că încep din nou urmărirea penală împotriva lui, iar dosarul a fost înregistrat la ICCJ în 25 octombrie 2013.
Camera Deputaţilor a respins, în 13 august 2008, solicitarea DNA de avizare a începerii urmăririi penale în cazul lui Miron Mitrea.
Social-democratul Miron Mitrea şi-a anunţat, la începutul lunii septembrie 2008, în plenul Camerei Deputaţilor, demisia din acest for, motivând că recurge la acest gest pentru a nu i se mai spune că se ascunde în spatele imunităţii.
Ulterior, Mitrea a obţinut un mandat de senator (2008 – 2012) şi un nou mandat de deputat (2012 – 2016).
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News