Skip to content
Politică

Încă un ministru se pregătește să zboare? Gelu Diaconu a pronunțat numele EXCLUSIV

adevarulfinanciar.ro

Gelu Diaconu – fost președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) – a acordat miercuri pentru PSnews.ro o declarație în care a pronunțat numele unui ministru cu greutate care ar risca să fie exclus din Guvern dacă ar face un pas greșit.

Este vorba despre Ionuț Mișa, de la Finanțe, cel care „ar fi executat după modelul Țuțuianu în secunda următoare” dacă s-ar poziționa împotriva viziunii guvernamentale a lui Liviu Dragnea.

Discuția a pornit de la o știre de miercuri, potrivit căreia Transgaz și Transelectrica au dezvăluit – în rapoarte trimise Bursei de Valori București (BVB) – că Guvernul le-a cerut deja  să vireze fiecare câte 171 milioane de lei acționarilor sub formă de dividende.

DETALII AICI: Două mari companii din energie îl confirmă pe G. Diaconu: statul le jupoaie de bani

În acest context, Gelu Diaconu a denunțat „devalizarea” la care Executivul supune aceste companii de stat, în loc să lase banii în firme, ca să fie folosiți la retehnologizare.

„Fiind companii listate la bursă, sunt obligate să facă publică solicitarea Ministerului Finanțelor. Pentru mine – care am devoalat în premieră intenția Guvernului – nu e nicio surpriză. Precaritatea resurselor bugetare în raport de cheltuielile structurale necesar a fi acoperite impune soluții disperate. Din păcate, această soluție a devalizării de lichidități a firmelor cu capital majoritar de stat (firme care au nevoie ca de aer de retehnologizări, pentru a rămâne competitive pe piață) este o foarte proastă soluție, dar la disperare nu mai contează nimic din efectele pe care le pot avea astfel de măsuri, a arătat Diaconu.

Totuși (răspunzând la o întrebare în acest sens), Gelu Diaconu a subliniat că nu se impune o demisie a ministrului Ionuț Mișa, ci este necesar ca acesta „să-și poarte crucea până la capăt”.

„Nici vorbă (de demisie – n.r.), pentru că domnul Mișa nu este altceva decât un executant. Dumnealui în spațiul public nu poate emite păreri personale, pentru că ar fi executat după modelul Țuțuianu în secunda următoare. Domnul Mișa nu are nicio vină și nu trebuie să-și dea demisia, ci trebuie să-și poarte crucea până la capăt.

Nu ați observat că săracul Mișa a citit un text în deschiderea filmată a ședinței de Guvern despre măreața rectificare pozitivă? De ce? Pentru că tremură de frică să nu spună vreun adevăr contrar poziției oficiale! Condiția de sluga fără opinii personale pertinente al unui om al cifrelor îmi provoacă milă!” a tunat fostul șef al Fiscului.

Solicitat să precizeze al cui executant este Ionuț Mișa, Gelu Ștefan Diaconu a făcut aluzie la echipa Liviu Dragnea-Mihai Tudose, care nu a vorbit nicio clipă în programul de guvernare despre astfel de măsuri controversate vizând societățile de stat.

„Presupun că al celor care aplică programul de guvernare din scoarță-n scoarță; numai că în programul de guvernare nu s-a vorbit o secundă despre astfel de intenții. Mă și întreb cu ce celebru Fond Suveran de Dezvoltare, cu ce resurse va fi dotat, atâta timp cât companiile care vor fi în portofoliu sunt deja devalizate de lichidități, pentru acoperirea nevoilor prezente”, a mai spus Diaconu, adăugând că, deși anul viitor este posibil să nu se resimtă aceste măsuri disperate ale Guvernului, totuși „viitorul pe termen mediu le este serios pus la îndoială”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *