Skip to content
Politică

Încă un ministru USRPLUS provoacă tensiuni în coaliția de guvernare. De la ce a pornit totul

Inquam Photos / Ilona Andrei

Încă un ministru USRPLUS provoacă tensiuni în coaliția de guvernare. Mai exact: ministrul Justiției, Stelian Ion, a stârnit un amplu conflict în coaliția de guvernare după ce a inițiat proiectul de modificare a legilor justiției fără ca acesta să fie prezentat liderilor PNL și UDMR. Surse politice susțin că decizia ministrului a creat mari nemulțumiri printre liberali, care se plâng că miniștrii USRPLUS sunt „într-o campanie de imagine proprie”. Totodată, liberalii susțin că „sunt tot mai rare” momentele când reușesc să ajungă la o înțelegere cei din Alianța USRPLUS.

„Cei din USR PLUS nu înțeleg cum să guverneze în coaliție, ei sunt în continuare într-o campanie de imagine proprie. E și foarte greu să te înțelegi cu ei, sunt tot mai rare momentele când ajungem, totuși, la o înțelegere cu ei. Ne așteptam să fie grea guvernarea cu ei, dar parcă e prea de tot”, au declarat surse liberale pentru PS News.

Contre pe legile justiției

Și Ludovic Orban, președintele PNL, și-a exprimat public nemulțumirea. Acesta a declarat vineri că proiectul privind modificarea legilor justiţiei pe care ministrul Stelian Ion l-a trimis către CSM nu a fost discutat în coaliţia de guvernare şi nici nu a fost supus unor dezbateri publice ample.

Proiectele de modificare a legilor Justiţiei vor trebui să facă obiectul unor  ample dezbateri în societate. Proiectul care a fost trimis de ministrul Justiţiei către CSM este un proiect care a fost trimis de ministrul Justiţiei, nu este un proiect care să fi fost discutat în coaliţie şi care să fie supus unei dezbateri publice ample aşa cum de altfel a solicitat şi Comisia de la Veneţia atât în privinţa legilor Justiţiei, cât şi în privinţa Codurilor, Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, acestea trebuie să se adopte printr-o amplă dezbatere în societate şi să reprezinte cu adevărat modificări ale legii care să pună bazele unui sistem de jusitiţie modern la standarde europene. Va fi supus dezbaterii, în coaliţie, în societate şi va fi supus dezbaterii organizaţiilor profesionale din domeniu, organizaţiilor care sunt active în acest domeniu”, a explicat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Solicitat să precizeze dacă ar fi trebuit să fie o consultare în coaliţie înainte ca acest proiect să fie trimis în procedura parlamentară, Orban a afirmat: “De regulă, aşa e firesc, pentru fiecare proiect important aşa cum există consultare proiectele care sunt iniţiate de alţi colegi din Guvern trebuie să existe o consultare şi mai ales o decizie comună a Coaliţiei pentru că dacă nu există o decizie comună a Coaliţiei nu se poate construi o majoritate parlamentară care să permită adoptarea acestor legi. Dar mesajul meu este că noi vom fi în continuare implicaţi în îmbunătăţirea şi în repararea acestor legi astfel încât ele să răspundă exigenţelor unei societăţi democratice şi conceptului de stat de drept care trebuie să fie la baza funcţionării României”.

DETALII AICI: Orban: Proiectele de modificare a legilor Justiţiei trebuie dezbătute în societate. Ministrul Justiţiei a trimis proiectul către CSM fără discutarea în coaliţie

Amintim că Stelian Ion a trimis, în urmă cu o săptămână, Consiliului Superior al Magistraturii, spre avizare, proiectele de modificare a legilor justiţiei.

Potrivit proiectelor de modificare a legilor jutiției, trimise de ministru către CSM, una dintre cele mai importante modificări se referă la procedura de numire a procurorilor șefi. Astfel, ministrul Justiției înaintează CSM propunerile pentru funcțiile de conducere de la parchetul general, DNA și DIICOT, iar în cazul unui aviz negativ, ministrul nu mai poate continua procedura de numire pentru funcția respectivă.

Procedura de selecție se reia de la zero, iar ministrul nu mai poate propune aceeași persoană care a fost avizată negativ. Mandatele procurorilor șefi vor fi de patru ani, față de trei, iar revocarea din funcție va fi făcută la propunerea ministrului cu acordul secției de profil din CSM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *