Incendii în Grecia: Guvernul elen promite ajutoare sinistraţilor

Sursa foto: pexels

La o săptămână după incendiile care au devastat regiunea situată la nord-est de Atena, prim-ministrul elen s-a deplasat marţi în suburbia Penteli, puternic afectată de incendii şi a promis ajutor sinistraţilor, informează AFP.

La faţa locului îl aştepta o manifestaţie la care participau circa 100 de persoane, furioase, potrivit media elene.

În nouă municipalităţi din regiunea Attica, protecţia civilă a dezvăluit că dintre cele 264 de case inspectate, 97 sunt temporar nelocuibile şi 57 trebuie distruse.

Proprietarii acestor locuinţe vor primi într-o primă etapă ajutoare situate între 5.000 şi 10.000 de euro, a anunţat Ministerul elen al Protecţiei Civile.

Incendiul a izbucnit pe 11 august lângă oraşul istoric Marathon, situat la circa 40 de km nord-est de Atena şi care numără peste 7.000 de locuitori.

Zeci de ordine de evacuare au fost trimise locuitorilor din regiune.

Mai multe stadioane au fost deschise pentru a-i primi pe strămutaţi şi 650 de cetăţeni au fost găzduiţi până acum în hoteluri din regiune.

Alimentat de rafale puternice de vânt, cel mai grav incendiu de pădure din acest an din Grecia a distrus circa 10.000 de hectare, avariind numeroase clădiri şi curmând viaţa unei femei de 60 de ani din Republica Moldova.

Celor nouă municipalităţi afectate urmează să li se atribuie ajutoare financiare în valoare totală de 4,7 milioane de euro.

Gospodăriile afectate de incendii vor primi 600 de euro pentru acoperirea nevoilor de bază şi 6.000 de euro pentru a repara sau a înlocui echipamentele lor electrocasnice. Nu în ultimul rând, 4.500 de euro sunt prevăzute pentru persoanele care au suferit un handicap în urma unei răniri în timpul catastrofei naturale.

O alocaţie lunară între 300 şi 500 de euro este de asemenea prevăzută pentru persoanele care au fost obligate să îşi părăsească locuinţele şi care trebuie să fie relocate temporar.

Grecia este foarte vulnerabilă în faţa incendiilor de pădure, după o iarnă extrem de secetoasă. Lunile de iunie şi iulie au fost cele mai călduroase de la începutul colectării de date statistice, în 1960.

Marţi, Protecţia Civilă elenă a avertizat în legătură cu pericolul de furtuni violente în special în nordul şi centrul Greciei.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: