Incendiile forestiere din Grecia au mistuit în 6 ani un sfert din Attica

Sursă foto: Greek Reporter/Konstantinos Balalas
Sursă foto: Greek Reporter/Konstantinos Balalas

Aproape un sfert din cea mai populată regiune a Greciei, Attica, în care este situată capitala ţării, a ars în incendiile forestiere din ultimii şase ani, a anunţat marţi Observatorul Naţional din Atena, transmite agenţia DPA, citată de Agerpres.

Unsprezece incendii majore, precum şi o serie de incendii mai mici, au distrus aproximativ 55.000 de hectare de teren din 2017 până la sfârşitul lunii iulie 2023.

Suprafaţa este echivalentă cu aproximativ 23% din Attica continentală, oraşul Atena, supraaglomerat, fiind exclus, a declarat marţi pentru DPA meteorologul Konstantinos Lagouvardos.

Observatorul a analizat datele de la serviciul satelitar pentru observarea Pământului Copernicus al UE. Oamenii de ştiinţă au lansat un apel la „o redefinire completă a managementului strategic al incendiilor forestiere”.

Experţii nu au menţionat în mod explicit schimbările climatice drept cauză a incendiilor, însă au făcut o conexiune între vremea extremă şi incendii.

„Întotdeauna am avut incendii de vegetaţie”, a spus Lagouvardos. „În orice caz, sigur este că cele mai mari incendii din ultimii ani au coincis cu valurile de căldură de lungă durată”, a precizat el.

Pentru prevenirea incendiilor forestiere şi în lupta împotriva acestora este esenţial să se combine diferite ştiinţe, a adăugat el.

Știu ce copaci trebuie să fie replantați

Meteorologii pot prezice declanşarea incendiilor, iar pentru estimarea modului în care acestea se comportă pot fi folosiţi experţi în domeniul forestier. Totodată, aceştia din urmă, ştiu ce copaci trebuie să fie replantaţi, potrivit specialistului.

Pinii, spre exemplu, exacerbează adesea propagarea incendiilor, a spus el.Cea mai mare suprafaţă – aproximativ 26.000 de hectare – a fost mistuită de flăcări în timpul incendiilor forestiere masive din 2021, care au ajuns chiar în suburbiile Atenei.

Un incendiu de pădure devastator din Mati, care a provocat moartea a peste 100 de persoane în iulie 2018, a contribuit, de asemenea, semnificativ la această situaţie.Şi în acest an au fost mai multe incendii în regiunea Attica. Riscul de declanşare a incendiilor se menţine extrem de ridicat, a declarat marţi Apărarea Civilă în cadrul buletinului său informativ zilnic.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: