Skip to content
Societate

UPDATE FOTO Incendiu la UPU a Spitalului „Bagdasar-Arseni”. Cauza incendiului, un cablu exterior de degivrare. Explicaţiile managerului Andi Nodiţ

news.ro

UPDATE, ORA 11.51

Managerul Spitalului de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” din Capitală, Andi Nodiţ, a explicat pentru News.ro ce s-a întâmplat marţi dimineaţă la noua Unitate de Primiri Urgenţe, arătând că un cablu de degivrare situat pe acoperişul clădirii a ars mocnit. Managerul a afirmat că echipa de contractori care s-a ocupat de partea de construcţie şi instalaţie electrică va evalua integral instalaţia electrică, după care va fi solicitat un nou aviz de specialitate ISU. Andi Nodiţ a precizat că noua UPU avea autorizaţie de securitate la incendiu. Până la remedierea situaţiei şi până la obţinerea avizelor necesare, va fi folosită în sistem de avarie vechea UPU a spitalului, iar o parte a urgenţelor majore va fi redirecţionată spre alte unităţi sanitare din zonă.

La ora 7 şi 6 minute, agentul de pază care avea în supraveghere obiectivul a observat în colţul din dreapta sus, exterior, al clădirii o degajare de fum. A alertat conducerea unităţii de primiri urgenţe, iar medicul şef al UPU şi asistentul şef au declanşat imediat evacuarea pacienţilor. 8 pacienţi netransportabili se aflau la momentul acela în UPU, au fost mutaţi în vechea locaţie care era amenajată – şi din fericire goală – pentru urgenţele COVID. Serviciul tehnic a procedat conform protocolului imediat la întreruperea stocatorului de oxigen, alimentării cu oxigen şi la întreruperea curentului electric şi au fost alertaţi pompierii. Ca urmare a intervenţiei pompierilor s-a constatat că pe acoperişul clădirii, un cablu exterior, un cablu de degivrare care suferise, nu ştiu, sub interacţiunea mediului se presupune, nu este o concluzie certă, era afectat. Acea bucată de cablu de degivrare a ars mocnit”, a explicat managerul Spitalului „Bagdasar-Arseni” din Capitală.

El a adăugat că lucrările de reparaţii şi de evaluare a întregii reţele electrice vor începe chiar marţi. După această etapă urmează inspecţia făcută de o echipă ISU de specialitate.

În cursul acestei zile se vor face lucrările de reparaţii şi lucrările de evaluare a instalaţiei electrice, după ce vom face noi aceste lucruri, cu sprijinul Primăriei Sectorului 4, vom solicita inspecţie de specialitate din partea ISU şi abia după aceea vom redeschide unitatea de primiri urgenţe. Ea ar putea funcţiona încă de acum sau din clipa în care va fi oprit acel cablu de degivrare, dar vrem să fim siguri că, din momentul în care admitem din nou pacienţi în noua clădire, nu există niciun risc sau toate riscurile au fost verificate, toate instalaţiile verificate. Am solicitat ISUBIF şi SMURD să încerce să direcţioneze urgenţele majore către alte unităţi de primiri urgenţe, funcţionăm în parametri de avarie, nu este închisă unitatea de primiri urgenţe în totalitate, funcţionăm în parametri de avarie în vechea locaţie. Intenţia noastră este să redeschidem astăzi dacă se poate, dar de la această intenţie până la un orizont de timp determinat nu putem ajunge în clipa de faţă”, a detaliat managerul.

Andi Nodiţ a adăugat că „Sfântul Pantelimon” şi „Sfântul Ioan” sunt unităţi sanitare care ar putea prelua urgenţele care ar trebui să ajungă la „Bagdasar-Arseni”

Unitatea sanitară primeşte şi pacienţi pozitivi şi negativi. În tot spitalul, în clipa de faţă mai sunt 5 pacienţi cu COVID, din care sunt 3 în secţia de ATI, dar sunt cu patologii specifice spitalului şi COVID. Sunt şi alte spitale de urgenţă care pot prelua accidentaţi, lângă noi este Sfântul Ioan, este Sfântul Pantelimon, cu politraumă, în principal adresabilitatea este către noi, sper că pentru cât mai scurt timp vom fi în situaţia aceasta de a funcţiona pe avarie cu UPU, altfel spitalul funcţionează în mod normal”, a punctat el.

UPDATE, ORA 10.18

Incendiul a fost reclamat prin apel la 112 de către personalul Unității de Primiri Urgențe în momentul în care acesta a observat că din partea dreaptă a clădirii UPU, mai precis de la nivelul acoperișului, se degaja un fum alb, cu miros înțepător, a precizat purtătorul de cuvânt al instituției medicale, Florin Bica, la Știrile B1 TV.

Apelul la 112 a fost făcut de personalul UPU în momentul în care au remarcat un fum alb care era degajat de la nivelul acoperișului din partea dreaptă a clădirii UPU (…). Nu a existat flacără. A fost doar o degajare de fum alb, cu miros înțepător. Clădirea UPU, practic, sau în întregime, nu a fost afectată, doar într-un colț al clădirii”, a precizat reprezentantul spitalului.

El susține că până acum nu au fost probleme la instalația electrică.

Referitor la pagube, Florin Bica a spus: „Urmează să fie evaluate. De-abia s-a terminat intervenția pompierilor. Împreună cu Primăria Sectorului 4, domnul primar a solicitat firmei sau firmelor care au făcut instalația electrică să intervină rapid și să remedieze tot ce este de remediat”.

Întrebat dacă unitatea are autorizație la incendiu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Bagdasar-Arseni a răspuns: „Da, unitatea are autorizație din septembrie 2021, din momentul în care a fost practic dată în folosință. Pacienții nu s-au autoevacuat. Erau opt pacienți în UPU netransportabili, care au fost imediat transferați în cealaltă unitate UPU de către personalul medical al Unității de Primiri Urgențe”.

Florin Bica a confirmat că la spital va rămâne mobilizat un echipaj de supraveghere pentru a se asigura că totul este în regulă.

UPDATE, ORA 08.40

Potrivit ISU Bucureşti-Ilfov, incendiul este lichidat.

UPDATE, ORA 08.27

„În jurul orei 7, Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov a fost anunțat cu privire la un incendiu produs la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Bagdasar-Arseni. Primele forțe ajunse la caz au constatat că se degaja fum la nivelul acoperișului. A fost realizat un dispozitiv pentru stingerea incendiului. Până la sosirea forțelor de intervenție, au fost evacuați șapte pacienți și personalul medical din secția de primiri urgențe”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU București-Ilfov la b1tv.ro.

Întrebată dacă se știe de la ce a pornit incendiul, Ioana Blănaru a explicat: „Incendiul a pornit de la un cablu electric aflat la nivelul acoperișului secției de primiri urgențe. La acest moment, incendiul este lichidat. S-a intervenit cu 13 autospeciale, dintre care cinci au fost întoarse din drum. Șapte echipaje SMURD, trei descarcerări și trei autoscări”.

UPDATE, ORA 08.00

7 pacienţi şi personalul medical s-au evacuat înaintea sosirii forţelor de intervenţie.

—————————————————————————————————————————————-
ȘTIREA INIȚIALĂ

Un incendiu a izbucnit, marţi dimineaţă, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului „Bagdasar Arseni” din Bucureşti, pompierii intervenind pentru lichidarea acestuia şi pentru evacuarea persoanelor din clădire. Primele informaţii arată că nu sunt persoane rănite.

„În jurul orei 7 am fost anunţaţi cu privire la un incendiu produs la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Bagdasar-Arseni. Primele forţe ajunse la caz au constatat că se degaja fum de la nivelul acoperişului. A fost realizat un dispozitiv pentru stingerea incendiului şi pentru evacuarea persoanelor din interior”, a transmis ISU Bucureşti-Ilfov.

Conform sursei citate, în acest moment nu se observa flacără sau fum.

Nu sunt persoane rănite, au mai arătat reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov.

S-a acţionat cu 8 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, 7 echipaje SMURD, trei descarcerări şi  trei autoscări, informează news.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *