Skip to content
Politică

Incendiul din Colectiv. Om al lui Iohannis, perspectivă controversată: Patronii pe care-i vreţi executaţi…

Incendiul din clubul bucureştean Colectiv. Un om al preşedintelui Klaus Iohannis oferă o perspectivă controversată: „Patronii pe care-i vreţi executaţi în piaţa publică”

Într-un articol publicat, luni, pe blog, Vlad Tăuşance (omul care s-a ocupat de campania prezidenţială on-line a lui Iohannis şi apropiat al celor trei patroni de la Colectiv) recunoaşte vinovăţia proprietarilor localului, dar atrage atenţia că întreaga lume „underground” din România s-a născut „în subsoluri cu igrasie și fără ventilație, în case boierești cu bulină, dar fără autorizație, în frigul din hale și săli de repetiții refăcute în grabă”. În acest context, Tăuşance dă de înţeles că, deşi este bine să se schimbe lucrurile, în sensul protecţiei clienţilor, toată această lume „underground” nu va mai fi la fel.

Redăm mai jos materialul integral semnat de Vlad Tăuşance şi intitulat „Altfel nu se poate!”:

„În weekendul negru care a trecut, s-a maturizat cu forța o generație. Și, cum zicea Dana Berghes, s-a terminat o eră.

Vreți, nu vreți, undergroundul românesc s-a născut și a crescut pe terase improvizate, cu generatorul lângă dormitorul-baracă, în subsoluri cu igrasie și fără ventilație, în case boierești cu bulină, dar fără autorizație, în frigul din hale și săli de repetiții refăcute în grabă. Cu fire lipite în mijlocul concertului și scene improvizate, cu lumina care cădea de zece ori pe seară și lumea care aplauda ca la zile de naștere.

Doar aici s-au jucat primele piese de teatru independent, s-au format și s-au certat trupe, s-a citit poezie și s-au atârnat tablouri pe pereți. Pentru că arta incomodă și sunetele adevărate nu au avut niciodată autorizație de funcționare, nici investitori. Unde voiați să se întâmple? În Casa Poporului?

Am petrecut cei mai frumoși ani din viața mea în bombe cu ceas – La Grande Maguy, Hard And Heavy, Under, Sovata. Am pus muzici și am băut kilometri de shot-uri în pivnițe, în fum gros, făcând mișto de un cutremur care speram să ne prindă pe stradă. Am văzut, alături de voi, filme în cinematografe care stau să cadă la prima pală și mi-am pus ochelarii pe ochi la afteruri de unde puteam să nu mai plecăm.

Ne-am crezut invincibili și nemuritori. NU suntem. Din păcate. Am fost, în schimb, cum am fost și la marșul de ieri, împreună. Certați la șpriț sau prieteni vechi, cu sau fără pletele de pe vremuri, cu geci de piele sau cu copii în cărucioare. Sper să rămânem împreună.

Patronii pe care-i vreți executați în piața publică, alături de cei care au dispărut în iadul de vineri, sunt vinovați. Suntem vinovați, împreună, pentru Vama Veche unde se îngrămădește o țară, vară de vară. Sunt vinovați pentru Centrul Vechi care a pus Bucureștiul pe harta city-break-urilor. Sunt vinovați pentru câteva sute de albume și câteva zeci de trupe. Lucrurile astea nu s-au născut din improvizații riscante, nu pentru că ”Merge și așa”, ci pentru că ”Altfel nu se poate!”. Așa a fost. La București, la Berlin, Ia Istanbul. Nu o să mai fie așa. Din păcate. Din fericire.

Respect și toate gândurile mele pentru cei care nu mai sunt și pentru cei care suferă, pentru prieteni, copii și părinți. Au fost parte din familia extinsă care m-a primit întotdeauna, indiferent de cât de idiot am fost sau cât de tare am greșit”.

1 comentariu la “Incendiul din Colectiv. Om al lui Iohannis, perspectivă controversată: Patronii pe care-i vreţi executaţi…

  1. Da domnule Tausance, si eu m-am nascut intr-o casa mica si plina de igrasie pe pereti, dar pentru asta sunt probabil bolnav, nu mort ! Da, am baut si eu cu prietenii in bombe poate mai nenorocite ca asta, dar nu a existat nici un dement in jurul nostru care, constient sau inconstient, sa arunce cu foc peste noi ! Da domnule, poate ca si eu am dat vreodata mita cuiva, dar sa stii ca m-am simtit la fel de vinovat ca si cel care a primit-o ! Scopul, oricat ar fi de nobil, nu poate acoperi nemernicia unora. Si nu vreau sa accept ca intru propasirea spiritual-culturala a natiei trebuie acceptate capriciile unor asa zisi artisti sau organizatori criminali ! Sunt momente in viata in care fiecare dintre noi s-a simtit poate idiot. Dar una este sa fiu idiot pentru mine si alta este cand idiotenia mea omoara oameni nevinovati ! Aerul asta melancolic si inconstient in aceeasi masura, din cele scrise de tine, denota faptul ca nu ai inteles nimic. Deci, nu ai nici cum sa repari ceva !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *